Matić

Pripreme za izbore u Stocu teku bez problema

Vijesti / Flash | 15. 02. 2017. u 12:19 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripreme za ponovljene lokalne izbore u Stocu, koji će se održati u nedjelju, 19. veljače, teku planiranom dinamikom i bez ikakvih problema - izjavio je za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Jozo Matić.

"Općinsko izborno povjerenstvo sačinilo je Plan prema instrukcijama Središnjeg izbornog povjerenstva i krenulo s pripremama za predstojeće izbore. Sve što je planirano do sada je realizirano i u tom pravcu idemo dalje" izjavio je Matić.

Ukupno će na izborima u Stocu u nedjelju biti otvoreno 19 biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasovanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji će raditi na terenu.

Broj registriranih birača u općini Stolac je 11.404. Od toga je 10.012 redovitih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno.

Ponovljeni izbori u Stocu provest će se na osnovu istih kandidacijskih listi za općinskog načelnika i kandidacijskih listi za Općinsko vijeće, ali bez imena onih kandidata koja su uklonjena na osnovu pravosnažnih i konačnih odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, kao i na osnovu istih izvoda iz Središnjeg biračkog popisa koji su korišteni na poništenim izborima.

Tako će se za mjesto načelnika Općine Stolac u nedjelju boriti aktualni načelnik i kandidat HDZ-a BiH Stjepan Bošković i neovisni kandidat Mato Komšić.

Bošnjaci na ponovljenim izborima neće imati svog kandidata za načelnika te općine, a bivši kandidat za načelnika Salmir Kaplan izjavio da će Bošnjaci u Stocu bojkotirati izbore u nedjelju, jer ne žele dati legitimitet izborima koji su, po njegovu mišljenju, obična farsa.

Na pitanje očekuje li bojkot ponovljenih izbora u nedjelju, Matić je kazao kako je bilo određenih najava za bojkote, međutim po njegovim riječima, Općinsko izborno povjerenstvo se ne bavi time niti je to u njegovoj nadležnosti.

"Mi radimo pripreme za izbore i stvaramo uvjete da se izbori održe na zakonit i propisan način" kazao je Matić.

Izbori u Stocu prekinuti su 2. listopada 2016. godine nakon fizičkog obračuna na jednom biračkom mjestu.

SIP je poništio izbore i kaznio skidanjem s izborne liste četiri kandidata te novčano kaznio kandidate i njihove političke stranke.

Ponovljene izbore u Stocu, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, nadgledat će službenici Središnjeg izbornog povjerenstva i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", dok će MUP Hercegovačko-neretvanske županije pratiti stanje sigurnosti kako bi izbori protekli neometano.

SIP BiH je za potrebe ponovljenih izbora u Stocu, za svoje aktivnosti, iz proračuna institucija BiH osigurao sredstva u iznosu od 38.000 maraka. Dodatno se iz općinskog proračuna trebaju osigurati sredstva za naknade članovima biračkih odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close