Ratni zločin

'Pripadnik HVO brigade 'Rama' osuđen na 15 godina zatvora

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 16:42 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Apelacijskog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas drugostupanjsku presudu u predmetu Željko Jukić kojom je optuženi Jukić oglašen krivim za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti.

S tim u vezi, optuženi je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

Optuženi Željko Jukić proglašen je krivim što je kao pripadnik HVO brigade 'Rama', od srpnja do kraja rujna 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Prozor vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući i doprinoseći prisilnom preseljenju stanovništva, prisilnom nestanku osoba i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljne fizičke i psihičke povrede.

Na osnovu odredbe člana 56. stav 1. KZ BiH, optuženom se u kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru.

Na osnovu člana 188. stav 4. i člana 189. stav 1. ZKP BiH optuženi se oslobađa dužnosti nadoknade troškova kaznenog postupka, dok su na osnovu člana 198. stav 2. ZKP BiH oštećeni s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnicu.

Apelacijsko vijeće je istovremeno donijelo rješenje po osnovu kojeg će optuženi ostati u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne, po osnovu pritvorskih razloga, priopćeno je iz Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close