Zdravstvo

Prikrivanje informacija: Općine se oglušile na stvaranje zdravstvenih vijeća

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 10:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta Unapređenje prava pacijenata u BiH koji implementira Mreža Naše društvo uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, u Čapljini je održan drugi po redu okrugli stol na temu Zdravstvena vijeća u teoriji i praksi.

No, oni kojima je trebalo biti upućeno pitanje o tome zašto nisu oformljena općinska zdravstvena vijeća, unatoč pozivima, nisu se pojavili na okruglom stolu.

Biljana Čerkuč, predsjednica Zdravstvenog vijeća Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a kaže kako žali što nisu uspjeli podijeliti ideje o tome kako dalje raditi.

''Zdravstveno vijeće županije nakon još jednog pozivnog susreta u Mostaru uputit će općinskim vijećima otvoreno pitanje zašto to nisu uradili'', rekla je Čerkuč dodavši kako neformiranje vijeća onemogućava kvalitetan rad te mogućnost ostvarenja punih prava pacijenata.



Nepostojanje općinskih zdravstvenih vijeća onemogućava efikasan rad županijskog Zdravstvenog vijeća HNŽ-a koje je osnovano prošli mjesec, a općine koje su se oglušile na poziv su Ravno, Stolac, Čapljina, Čitluk i Neum.

Istaknuto je kako će javnost biti uskraćena za informacije iz zdravstvenog sektora , a ombudsman za zaštitu potrošača u BiH, Dragan Dodko, izrazio je nadu da će općine ipak odgovoriti ovom zahtjevu.

Time bi se, kaže Doko, putem povjerenstava za prijem žalbi, te izvješća preko zdravstvenih vijeća imali u jednoj formi i u jedinstvenom obliku informacije koje su na neki način obavijene velom tajni.

Kopirati
Drag cursor here to close