Grad Mostar

Prijedlog SDA: Niže izborne jedinice bi imale svoju predstavničku i izvršnu vlast

Vijesti / Flash | 17. 03. 2016. u 09:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Želimo jedinstven Grad Mostar, da to bude moderan grad i da ima europske standarde. Bio bi sastavljen od lokalne samouprave gdje bismo imali dvije gradske općine, a niže izborne jedinice bi imale svoju predstavničku i izvršnu vlast'', rekao je to Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA, na upit oko političkog rješenja za Grad Mostar.

Marić je kazao kako je prijedlog SDA za Mostar radni prijedlog te još nije potpisan od organa ove stranke.

''Ostajemo kod kvota od najmanje 4 a najviše 15. Preko zakona o Gradu Mostaru koji se spominje i u Ustavu BiH, riješili bismo izmjene izbornog zakona. Mediji u zadnje vrijeme zlonamjerno potenciraju da SDA dijeli Mostar i ja želim da to demantiram. Mi smo samo ponudili kompromis koji bi mogao biti prihvatljiv za sve".

Političko rješenje za Mostar HDZ pak vidi u uklanjanju diskriminacije pri izboru vijećnika, te je na temelju toga, kako ističe Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH, ova stranka predložila pravila i svoj prijedlog za izbor vijećnika u Gradskom vijeću, a temelji se na tome da imamo pet izbornih jedinica i da iz tih izbornih jedinica biramo 26 vijećnika.

''Naš prijedlog je implementirao odluku Ustavnog suda, bazira se na izbornom zakonu i otklanja diskriminaciju. Riješili smo i pitanje prava birača središnje zone i napravili smo multietničku priču i organizaciju što se tiče Grada Mostara - da jedna izborna jedinica bude sastavljena od starog grada, jugozapada i središnje zone", komentirao je predsjednik Gradskog odbora HDZ Damir Džeba.

Dodao je i kako prijedlog HDZ-a zadovoljava načelo da nema dominacije nijednog naroda kao i da minimalna zastupljenost treba da iznosi 3, i maksimalna 17 što se tiče jednog naroda.

Na pitanje hoće li Mostar imati izbore ove godine, Marić je odgovorio: "Nadam se da se SDA i HDZ slažu u potpunosti da se izbori moraju održati, a vjerojatno će to biti po starom statutu Mostara. Nismo ni tražili izmjene onog statuta. Slažemo se da bi Grad Mostar imao jedno Gradsko vijeće, jedan budžet, jednu gradsku administraciju, javna preduzeća bi bila jedinstvena i ne vidim gdje pojedinci vide uporište da dijelimo Mostar".

Džeba je rekao da će biti izbori ako bude podjednaka zastupljenost.

"Ako budemo svi kao predlagači pazili na to da implementiramo odluku suda, a to je da imamo podjenaku zastupljenost, onda ćemo i imati izbore. Svakako moramo imati izbore ove godine u Mostaru, mora se dati napor da se usvoje prijedlozi. Od svega me najviše zanima priča čistoće grada u Mostaru, ali i ekonomija. Kako će se grad ustrojiti, to mogu vijećnici raspravljati koliko god žele, a mi moramo imati izbore ove godine", naglasio je Džeba, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close