Čović o Izbornom zakonu

Prijedlog HDZ-a je ustvari prijedlog SDA

Vijesti / Flash | 24. 05. 2017. u 13:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zašto SDA ne daje svoj prijedlog zakona, pa naš prijedlog je ustvari prijedlog SDA'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović u intervjuu za portal Klix govoreći o upućenom zahtjevu za izmjene Izbornog zakona.

Rekao je kako je Parlament BiH pravo mjesto gdje treba raspravljati transparentno o izmjenama Izbornog zakona.

Nema dvotrećinske većine

''U prethodnih godinu i pol imali smo pet ili šest konkretnih prijedloga koji su do kraja uvažavali osnove funkcioniranja BiH i na tome smo tražili rješenja. Izborni zakon do sada je tretirao kanton kao osnovu izbornih jedinica kada je riječ o Domu naroda, a entitet kada je riječ o izboru člana Predsjedništva. I kada smo mislili da smo se dogovorili, uvažavajući i odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, vjerovali smo da ćemo bez problema to usvojiti. Naravno, to sve treba predstavljati jedno prijelazno i privremeno rješenje do promjene Ustava BiH'', rekao je Čović i dodao kako su u HDZ-u BiH i HNS-u svjesni da nema dvotrećinske većine.

''Pa smo krenuli s idejom da napravimo bar minimum, odnosno ono što će poslužiti svrsi za izbore 2018. godine. Nakon izbora 2018. godine parlamentarna većina koja bude formirana morat će iznijeti plan za izmjene Ustava BiH, a to znači i izmjene Izbornog zakona'', rekao je Čović.

Dodao je kako je ovo vrijeme od mjesec i pol, koliko će trebati Ustavnom sudu da donese odluku, ''dovoljno vremena da osiguramo parlamentarnu većinu i u Zastupničkom domu za ovaj prijedlog ili neki sličan prijedlog koji će biti čisto HDZ-ov''.

Na pitanje što su spominjani plan B i C, rekao je kako je alternativa onome što su već predložili i uputili u parlamentarnu proceduru ''nužno zlo''.

Bakirovo kupovanje vremena preko Mostara

''Ono što predlažemo je minimum minimuma, što je korekcija sadašnjeg stanja, a ozbiljne izmjene Izbornog zakona tek dolaze. Ja ću učiniti sve da mi u naredna dva mjeseca riješimo ovo pitanje na način kako smo to i počeli. Sve srpske stranke su bez izuzetka kazale da će podržati ovaj prijedlog koji se i odnosi samo na FBiH. Zbog toga smo išli na dogovor dva koalicijska partnera SDA i HDZ-a, a čak je i SBB potvrdio da će podržati dogovor tih dviju stranaka. Prvo ćemo iscrpiti sve mogućnosti za predloženo rješenje, a tek poslije ćemo razmišljati o alternativama'', rekao je Čović i dodao kako bi danas izaći s alternativama predloženom rješenju, bilo politički naivno te da se Izborni zakon mora promijeniti u prethodnoj godini od godine održavanja izbora.

Izjave Bakira Izetbegovića da će ovo pitanje biti riješeno zajedno s Mostarom, na proljeće 2018. godine, nazvao je političkim igricama kupovine vremena.

''To smo imali i u Bruxellesu, a tamo su sve političke stranke potpisale da se obvezuju da će se naći rješenje Izbornog zakona koji će eliminirati mogućnosti da se Hrvatima biraju predstavnici u vlasti. I u ovom rješenju koje smo predložili neki su to pogrešno tumačili, a ja sam im poručio da prvo pročitaju prijedlog izmjene zakona pa da onda komentiraju. FBiH je jedna izborna jedinica i u ovom prijedlogu'', rekao je čelnik HDZ-a BiH.

Kaže kako je uvjeren da će u šestom ili sedmom mjesecu riješiti ovo pitanje.

Buđenje Herceg-Bosne

''To je rok koji nam je ostavio i Ustavni sud kad je donosio odluku o konstitutivnosti naroda. Istina, kod nas rok ništa ne znači, jednako kao i prema sudu u Strasbourgu, jer smo sličnu situaciju imali i za Mostar pa vidite koliko dugo tražimo rješenja. Ono što je neprihvatljivo jeste da u izbornoj godini mijenjamo Izborni zakon, mada je i to pravilo kod nas jednom ili dva puta prekršeno'', rekao je.

Govoreći o položaju Hrvata u Republici Srpskoj rekao je kako su oni ''zanemareni u onoj mjeri koliko i Bošnjaci i Srbi na jednom vidnom prostoru BiH, tamo gdje ih nema''.

''Hrvati nisu ništa bolje prošli od Bošnjaka u RS-u. Evidentno je da dominantna većina može izabrati predstavnike i Hrvata i Bošnjaka u entitetskim institucijama RS-a. Kada budemo pravili suštinske promjene Izbornog zakona, to će se morati generalno rješavati izmjenom Ustava BiH. Ja se trudim da onaj mali broj Hrvata u RS-u pokušamo motivirati da tamo ostanu živjeti'', rekao je.

Govoreći o spominjanima oživljavanja Herceg-Bosne, Čović kaže kako ''Herceg-Bosnu oživljava u ime bošnjačkog naroda svako onaj tko negira Hrvatima da se osjećaju ravnopravnim u BiH, odnosno da mogu birati svoje predstavnike vlasti''.

''Ja nikada u svojim javnim istupima nisam izostavio da kažem da je BiH moja domovina i to nije nikakav blef. Međutim, ako vam to neko politički negira, na jedan praktičan način, to će probuditi i one duhove da ima i drugih elemenata kako se to može zaštititi. Ako govorimo o buđenju Herceg-Bosne, prije svega političari najbrojnijeg naroda u BiH moraju imati odgovornost prema tome'', rekao je, između ostalog Čović Klixu.

Kopirati
Drag cursor here to close