Nitko ga nije doživio

Prije dva mjeseca pilot 'predvidio' tragediju

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 16:35 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski pilot Jan Cocheret, zaposlenik aviokompanije Emirates, prije dva mjeseca je u svojoj kolumni za specijalizirani magazin o zrakoplovstvu 'predvidio' tragediju koja se 50 dana kasnije dogodila u Alpama kada je nakon pada aviona Germanwingsa poginulo 150 ljudi.

Tada je u svom tekstu za "Piloot en Vliegtuig" (Pilot i zrakoplov) izrazio zabrinutost te se upitao: 'Što bi se dogodilo da se moj kopilot zaključa u kokpit?'. Te su rečenice zapravo bile poziv nadležnima i upozoranje da sigurnosne mjere protiv otmičara zrakoplova istovremeno mogu upotrijebiti i protiv samog kapetana.

"Svaki put se zabrinuto pitam tko sjedi pokraj mene. Nadam se da se nikada neću naći u situaciji da hitno moram na WC i na povratku vidim da su vrata zaključana" napisao je Cocheret.

"Zahvaljujući novim sigurnosnim sistemima zatvaranja vrata, pilotu više nije teško preuzeti kokpit i ostaviti svog kolegu s druge strane vrata. Dovoljno je da ga pričeka da ode u WC... Istina, stvarno postoji varijanta da se pomoću posebne šifre pilot vrati u kokpit, ali ako kopilot unutra ukuca svoj kod za zaključavanje, onda sve što je preostalo pilotu jest da sjedne s putnicima i iščekuje što će se dogoditi..."

Prema posljednjim informacijama točno se takav scenarij dogodio prošlog tjedna kada se kopilot Airbusa A320 Germanwingsa Andreas Lubitz zaključio u kokpit i srušio zrakoplov u Alpe te ubio sebe i još 149 putnika i članova posade.

Kopirati
Drag cursor here to close