Genjac

Prijava prebivališta uvučena u predizbornu kampanju

Vijesti / Flash | 22. 04. 2014. u 10:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sjednica Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine radi usuglašavanja prijedloga zaključka u vezi sa zakonom o prebivalištu i boravištu BiH nije održana prema tome nisu se stekli uvjeti da se izmjene i dopune ovog zakona rješavaju na sjednici predviđenoj za 29. travnja'', kazao je danas novinarima u Sarajevu izaslanik u Klubu Bošnjaka Doma naroda PSBiH Halid Genjac.

Na pitanje novinara da prokomentira Odluku Vlade RS-a o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske koju je Vlada utvrdila kao privremenu, Genjac je kazao kako je cjelokupna priča o vrlo važnoj i osjetljivoj problematici kao što je sloboda kretanja i izbora prebivališta krenula u drugom pravcu.

''Očigledno je da se to pitanje koristi i za potrebe predizborne kampanje i određenih dnevnopolitičkih ciljeva. Na taj način se suštinski razgovor o rješenjima u vezi s prebivalištem koje Ustav i Daytonski mirovni sporazum zahtijevaju izbjegavaju'', mišljenja je Genjac.

Na pitanje zašto još nije podnesena apelacija Ustavnom sudu u vezi s ovom odlukom, Genjac je pojasnio kako se apelacija Ustavnom sudu BiH može podnijeti tek nakon što eventualno bude donesen zakon u Republici Srpskoj.

''Što se tiče odluke Vlade RS-a ta odluka u trenutku kad bude objavljena i kad stupi na snagu bit će podložna apelaciji i bit će podnesena apelacija'', smatra Genjac.

Uz novinarsku konstataciju da postoje neke izjave koje govore o tome da je ovo odgovor na ono što radi Koalicija "Prvi mart", Genjac je istaknuo kako se mora razlikovati pozicija "Prvog marta" kao nevladine organizacije koja može imati ciljeve i mora ih legitimnim sredstvima ostvarivati.

''Vlada RS-a je dio sustava vlasti za koju postoje striktne obveze poštovanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Aneksa 7. i Ustava BiH. Svaki potez koji je suprotan tome je de facto rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Ovdje imamo konkretan akt, Odluku Vlade RS-a koja je kako god se pogleda antidaytonski čin'', mišljenja je Genjac.

Smatra da kada je u pitanju zakon o prebivalištu moguće je rješenje i do listopadskih izbora i do objave općih izbora 19. svibnja i to na način da se zakon vrati u redovnu proceduru, napraviti korekcije koje uvažavaju imperativ Ustava i Aneksa sedam te ljudska prava, ali i da se eliminiraju sve moguće manipulacije s prebivalištem.

Kopirati
Drag cursor here to close