Kriza nad foteljama

Prevareni DF: Traženje sreće u Srednjobosanskoj županiji

Vijesti / Flash | 09. 03. 2015. u 20:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik srednjobosanskog županijskog odbora SDA Asim Mekić pozvao je u ponedjeljak predstavnike DF-a da se vrate pregovorima za formiranje Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ), najavljujući da će u suprotnom morati biti zatražena potpora drugih političkih stranaka.

Nakon što je DF definitivno objavio izlazak iz daljnjih pregovora jer je u rukovodstvo Skupštine SBŽ izabran Muharem Grabus iz SDA, Mekić je rekao kako je SDA spremna DF-u ponuditi neku drugu poziciju.

''Bili bismo sretni da SDA, HDZ BiH i DF čine većinu, ali ako to ne bude morat ćemo tražiti neke druge varijante, jer život mora ići dalje'', kazao je.

Iako kaže da pregovori ne idu u dobrom pravcu, Mekić se nada kako će SBŽ dobiti Vladu u narednih deset dana.

''Više ne postoje prepreke jer smo danas kompletirali skupštinsko rukovodstvo koje može imenovati mandatara za novi saziv Vlade'', naglasio je Mekić.

Komentirajući novonastalu situaciju, zastupnik DF-a u Skupštini SBŽ Emir Muftić kazao je kako je ova stranka napustila pregovore jer SDA nije ispoštovao potpisani sporazum.

''Sporazum između DF-a i SDA u SBŽ-u potpisan je 3. prosinca prošle godine. Njime su dogovorene raspodjele pozicija u zakonodavnoj vlasti, na način da u Dom naroda Parlamenta FBiH bude izabran predstavnik SDA, dok poziciju u rukovodstvu dobija DF-u. Oni su ovaj sporazum izgirali'', kazao je Muftić.

Istaknuo je kako su nakon današnje sjednice županijske Skupštine, za DF završeni pregovori o formiranju Vlade SBŽ.

Formiranje vlasti i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji zapelo je zbog preraspodjele fotelja, jer HDZ BiH smatra kako se SDA i DF trebaju dogovoriti o raspodjeli ministarstava. To je samo preslik krize u formiranju federalne vlasti. Tu su se pak, nakon napuštanja pregovora, DF i SDA nešto dogovorili. Ostaje tajna što.

Kopirati
Drag cursor here to close