Tomka

Presude u sporovima između Hrvatske i Srbije do veljače

Vijesti / Flash | 01. 11. 2014. u 08:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Međunarodnog suda pravde u Hagu Peter Tomka najavio je da će presuda u sporu po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid biti donesena do veljače naredne godine.

Podnoseći godišnji izvještaj o radu u Generalnoj skupštini UN, Tomka je rekao da će presuda biti donesena prije nego što u veljači bude zamijenjena trećina sudaca u okviru redovnog trogodišnjeg obnavljanja sudskog vijeća, piše list "Politika".

On je podsjetio da je u ožujku u sudu održana javna rasprava tijekom koje su se Hrvatska i Srbija pozivale na kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida, dodajući da se sada raspravlja o ovom slučaju i da je u toku rad na izradi presude, prenosi Srna.

Tomka je tijekom svog obraćanja u UN rekao da je od 1. kolovoza 2013. godine do 31. srpnja 2014. godine sud imao 14 predmeta, da je u četiri slučaja održana javna rasprava, te da su izrečene tri presude. Glavna javna rasprava u Hagu po tužbi koju je Hrvatska podnijela protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine i protutužbi kojom je 2010. godine uzvratila Srbija kao pravna nasljednica SRJ, održana je od 3. ožujka do 1. travnja ove godine.

Glavni pravni zastupnik Beograda Saša Obradović je u završnoj riječi, između ostalog, tražio od suda da Hrvatsku proglasi odgovornom za genocid nad krajiškim Srbima tijekom i poslije akcije "Oluja". Jedan od zahtjeva hrvatskih zastupnika bio je da sud osudi Srbiju za genocid nad hrvatskim stanovništvom tijekom rata 1991. godine, te da je obaveže na naknadu zbog pričinjene ratne štete.

Kopirati
Drag cursor here to close