Svjedoci

Presuda za zločine u Konjicu 17. travnja

Vijesti / Flash | 15. 04. 2015. u 13:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH će 17. travnja izreći prvostupanjsku presudu Ibri Maciću za ratni zločin počinjen u Konjicu. Nakon gotovo dvije godine suđenja, Tužiteljstvo BiH smatra da Macić treba biti osuđen na zatvorsku kaznu jer je sudjelovao u ubojstvu četiri starice u selu Blace, te u seksualnom i fizičkom maltretiranju zatočenika u logoru 'Musala' u Konjicu.

Ubojstvo četiri starice srpske nacionalnosti u selu Blace kod Konjica dogodilo se 13. lipnja 1992. ili približno tog datuma. Tada su u kući Milutina Kuljanina ubijene: Ana Kuljanin (rođena 1908. godine), Danica Kuljanin (1910.), Cvjeta Kilibarda (1914.) i Jelka Kilibarda (1911.). Njihova tijela do danas nisu pronađena.

U sedam točaka optužnice Tužiteljstvo BiH tereti Macića i za zločine u logoru 'Musala' u Konjicu počinjene u periodu od travnja do listopada 1993. godine. U školi su, prema optužnici, bili zatvoreni civili srpske i hrvatske nacionalnosti. "Udarali su me Macić Maca i upravnik Edhem Žilić. Macić Maca me udarao u međunožje", izjavio je svjedok S-1, koji je 1993. bio maloljetan, dodavši kako ima trajne posljedice, te da zbog udaraca Macića Mace u 'Musali' ne može imati djecu.

Obrana je u završnoj riječi zatražila da Ibro Macić bude oslobođen krivice zbog nedostatka dokaza, pogrešne identifikacije optuženog, kontradiktornih iskaza svjedoka koji prikrivaju stvarne počinitelje zločina, te pogrešne vremenske odrednice optužnice.

Tijekom dokaznog postupka Tužiteljstvo BiH je saslušalo 33 svjedoka i tri vještaka, te uložilo oko 50 materijalnih dokaza. Obrana je saslušala 11 svjedoka, vještaka, a Ibro Macić je također svjedočio u svoju korist. "Možda sam jednog ošamario. Ja sam htio da bude red i čistoća. Nešto je rekao. To je bilo vani, ne sjećam se, čini mi se da je rekao da je suh kruh", kazao je optuženi Macić.

Većina svjedoka Tužiteljstva BiH izjavila je da je oko dvadeset vojnika iz Konjica i okolnih sela bilo angažirano u jedinici kojom je zapovijedao izvjesni Midhat Pirkić zvani Midke. Prema njihovom pojašnjenju, Midke je oformio tim, na čijem čelu je bio izvjesni Mirsad Fišić zvani Kolumbo. On im je zapovjedio da idu u akciju 'čišćenja terena' kanjona Rakitnice. U sklopu te akcije, kako su posvjedočili, došli su u Blace, selo koje je već bilo spaljeno.

Jedina kuća koja nije bila zapaljena u Blacama bila je, kako su rekli svjedoci, ona u kojoj su bile starice. Tužiteljica Sanja Jukić je kazala da, zbog starosti i nemoći, te žene nisu mogle napustiti selo. Vojnici su, kako su ispričali svjedoci, sjeli kod jednog bunara da ručaju i odmore se, a neki od njih su se odvojili i otišli razgledati po selu.

Svjedok Salko Macić, koji je prvi rođak optuženog, rekao je da je Ibro Macić pucao u starice u selu Blace. Pojasnio je da su u jednu kuću ušli Ibro Macić, Šeho Macić, Halil Macić i Mirsad Fišić. "Na kauču smo zatekli tri pokrivene babe. Imale su marame na glavi. U njih je prvi pucao Ibro Macić, a potom i Halil. Kolumbo je galamio na njih jer je htio da ispita starice", kazao je Salko Macić i dodao da su se ženama zatresle marame na glavi i da su klonule.

Svjedok Salko Macić je pojasnio kako je kasnije vidio da iz smjera kuće gdje su bile starice idu Halil i Ibro Macić, a da iz kuće izlazi dim. Dodao je da ne zna da li su njih dvojica zapalila kuću. Salkin brat Šeho Macić posvjedočio je da je u hodniku kuće u kojoj su bile starice, u desnom kutu vidio Osmana Brkana kako automatskom puškom 'rafala polukružno' u pravcu gdje su ležale starice pod dekom. On je rekao da ne zna jesu li starice ubijene, te da nije ni čuo vrisku. Nije se mogao sjetiti koliko je starica vidio.

Maciću se za zločin na Blacama sudilo zajedno sa Osmanom Brkanom. Postupak je razdvojen zbog toga što se Maciću na teret stavlja i zločin u 'Musali'. Sud BiH je Brkana pravosnažno oslobodio krivice, uz obrazloženje da je Šeho Macić jedini svjedok koji je izjavio da je u starice pucao Osman Brkan.

Svjedok Tužiteljstva BiH Mumin Fišić je kazao da nije vidio tko je ubio starice, niti je bio u toj kući. On je dodao da mu je Macić rekao da je 'izbo nožem jednu staricu i da joj je ispala utroba'. Neki od svjedoka su u svojim iskazima naveli da su čuli da su za ubojstva na Blacama odgovorni 'neki momci iz Grušće'. Prema optužnici, Ibro Macić i Osman Brkan su iz sela Grušća (općina Konjic).

Svjedok Nurko Fišić je kazao da su Mirsad Fišić zvani Kolumbo i Šeho Macić vršili pritisak na njega u toku istrage Tužiteljstva BiH. Također, svjedoci Hamdija i Zajko Fišić su rekli da im je prijetio Kolumbo, objavio je BIRN.

Svoj iskaz je tijekom suđenja dao i bivši vozač Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Rajko Majić, koji je kazao da je u ljeto 1992. sa ekipom izvjesnog 'Gare' bio u Blacama, gdje je čuo da se 'spominje ime Midka i Ibre Macića'. Obrana je konstatirala da u ranije datim izjavama svjedok nije vezivao događaj u Blacama sa imenom Ibre Macića, već samo sa imenima 'Midke' i 'Kolumbo'.

Tijekom suđenja Brkanu svjedočio je Ibro Macić i rekao da nijedan nije pucao u pravcu starica, te da su stajali u hodniku. "Ja sam imao pušku, meni se čini, 'tandžaru'. (...) Osman Brkan nije pucao u pravcu starica, jer je samnom stajao u hodniku", ispričao je optuženi Macić.

Brkan je, svjedočeći u svoju korist, kazao da nije pucao, ali i da nije vidio da li je pucao Ibro Macić. Za razliku od Macića, izjavio je kako nije ulazio ni u hodnik kuće u kojoj su bile starice. Na pitanje tko od njih dvojice govori istinu, Brkan je odgovorio: "Ja nisam vidio babe". Macić i Brkan su rekli da su pucali svjedoci Šeho Macić i Salko Macić.

Prema Tužiteljstvu i iskazima brojnih svjedoka, u sportskoj dvorani 'Musala' u Konjicu pola godine je egzistirao logor u kome su bili zatočeni hrvatski i srpski civili. Čuvali su ih stražari koji su bili pripadnici Armije BiH (ABiH). Svjedoci su uvjete u logoru opisali kao nehumane jer su dobivali malo hrane, spavali na parketu i nerijetko su bili tučeni, mučeni i seksualno zlostavljani.

Svjedoci Petar Petrović, Igor Dragić, Krunoslav Trlin, Goran Nikšić i drugi prepoznali su Ibru Macića kao jednog od stražara, koji ih je tukao i maltretirao tijekom zatočeništva. Neki svjedoci su osobu koja ih je tukla nazvali 'Maca'. Dragutin Pažulj je kazao da ga je tukao Maca, i prepoznao je optuženog u sudnici. Obrana je konstatirala da je u 'Musalu' dolazio i Milarem Macić, te da je u pitanju zamjena identiteta.

Bolničar Mario Anđelić, Vinko Jurić, Zdravko Marčinko, Ivan Knežević i još nekoliko svjedoka su rekli da ih Maca Macić nikada nije tukao. Zaštićeni svjedok A-1 je kazao kako je bio petak 13. i da će uvijek pamtiti taj dan u 'Musali' kada ga je, zajedno s još trojicom stražara, Ibro Macić tjerao na odnos sa drugim zatvorenicima. "Morali smo svući pantalone i zadovoljavati jedan drugog oralno", izjavio je zaštićeni svjedok A-1 i dodao da je jedan od tih zarobljenika bio njegov daljnji rođak, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close