Stanje

Prenj i Čvrsnicu treba gasiti iz zraka

Vijesti / Flash | 12. 08. 2015. u 06:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kratkotrajna kiša popravila je malo stanje na požarištima Prenja i Čvrsnice, no zbog nepristupačnog terena, istaknuta je potreba kako je u gašenju tih požarišta potrebna pomoć iz zraka, priopćeno je iz Operativnog centra civilne zaštite HNŽ-a.

Na zahtjev Službe za civilnu i protupožarnu zaštitu Jablanica tu su općinu posjetila po tri predstavnika županijske i federalne uprave civilne zaštite, koji su zajedno s pomoćnikom načelnika za civilnu zaštitu općine Jablanica održali sastanak, obišli požarišta te se na mjestu događaja upoznali sa stanjem na požarištima.

Na sastanku je iskazana potreba i potreba da se postojeće standardne operativne procedure za traženje pomoći iz zraka u ovakvim uvjetima nepristupačnog terena pojednostave, kako bi se moglo što brže djelovati u početnoj fazi nastanka požara, čime bi učinci i efekti bili daleko bolji.

Inače, u protekla 24 sata hercegovački vatrogasci imali su 29 intervencija i to kada se izuzme požar u Jablanici. Većinom su gorjele trava i nisko raslinje, a zabilježeno je i nekoliko šumskih požara.

Na području Mostara gorio je otpad, trava i nisko raslinje, a vatrogasci se imali i jednu intervenciju na magistralnoj cesti M17 kod Pravoslavne crkve gdje je gorjela trava, doznaje Fena iz Operativnog centra civilne zaštite HNŽ-a.

Čapljinski vatrogasci imali su 14 intervencija u kojima su pretežito gorjeli trava i nisko raslinje, a gorjela je i šuma.

U Konjicu su vatrogasci, uz gašenje požara, intervenirali i nakon prometne nezgode gdje su izvlačili ozlijeđene iz automobila.

Vatrogasna jedinica Prozor-Rama imala je 2 intervencije i to; u selu Rumboci gorjela je štala, a iznad prigradskog naselja Poljike gorjela je šuma i nisko raslinje.

Vatrogasci Stoca intervenirali su na lokalitetu Bačnik gdje je izbio šumski požar u kojem je izgorjelo oko 10 hektara niskog raslinja.

Intervenirali su i na lokalitetu Radimlje, kanjonu Bregave –Borojevići, Humačkoj ravni i na Bačniku gdje su gorjeli trava i nisko raslinje.

Čitlučki vatrogasci imali su tri intervencije u kojima su pretežito gasili travu i nisko raslinje. 

Kopirati
Drag cursor here to close