U Hagu

Preminuo Zdravko Tolimir

Vijesti / Flash | 09. 02. 2016. u 09:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ratni zločinac i bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir sinoć je preminuo u Hagu, potvrđeno je za N1 iz Haškog tribunala.

U travnju prošle godine Tolimir je u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor zbog zločina nad muslimanima iz Srebrenice u ljeto 1995. godine. Tolimir je tijekom rata bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Tolimir je 2012.godine osuđen na doživotan zatvor zbog komandne odgovornosti za srebrenička masovna pogubljenja, kao i ubijanje ključnih ljudi bošnjačke zajednice u Žepi - kao bivši pomoćnik Ratka Mladića za obavještajno – sigurnosne poslove u Glavnom štabu VRS-a.

"Presuda Tolimiru je potvrdila osude za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljivanje, ubojstvo, progon i nečovječna djela (prisilno premještanje), na osnovu Tolimirovog sudjelovanja u ta dva udružena zločinačka poduhvata. Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Tolimir aktivno sudjelovao i značajno doprinio tim udruženim zločinačkim poduhvatima, koji su rezultirali masovnim pogubljenjima tisuća bosanskih Muslimana iz Srebrenice i prisilnim premještanjem tisuća civila iz te dvije enklave", priopćili su tada iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Inače, od početka procesa koji se u Međunarodnom haškom tribunalu vode za ratne zločine na području bivše SFRJ umrlo je više optuženih za zločine iz Srbije i RS, javlja Tanjug.

Sinoć je u zatvorskoj ćeliji preminuo bivši general VRS Zdravko Tolimir (67).

U pritvorskoj jedinici tog suda je umro bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević, dok je bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske, general-bojnik Mile Mrkšić, preminuo na izdržavanju kazne u Portugalu.

Haaški osuđenik Milan Babić, nekadašnji dužnosnik Republike Srpske Krajine, izvršio je 2006. samoubojstvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Sheveningenu.

Nedavno je u Haagu preminuo vještak sudske medicine Dušan Dunjić (65), koji je radio na obrani Ratka Mladića.

Kopirati
Drag cursor here to close