U 78. godini

Preminuo Stjepan Šiber, general Armije RBiH

Vijesti / Flash | 25. 08. 2016. u 15:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stjepan Šiber, general Armije RBiH i jedan od ključnih organizatora obrane Bosne i Hercegovine početkom agresije 1992. godine, preminuo je danas u Sarajevu u 78. godini.

Ovu tužnu vijest Feni je potvrdio predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, general Mustafa Polutak, istaknuvši da se radi o čovjeku koji je dušom i srcem bio za Bosnu i Hercegovinu, te koji je među prvima stupio u redove tadašnje Teritorijalne obrane RBiH, a kasnije Armije RBiH, nesebično se angažirajući u obrani naše zemlje od agresije i ostajući do kraja dosljedan tekovinama i vrijednostima te borbe.

Stjepan Šiber je rođen 20. lipnja 1938. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega odlazi u Ljubljanu gdje završava Vojnu akademiju. Potom postaje aktivni časnik JNA, koji je nakon niza unapređenja, 1992. godine došao do čina pukovnika JNA.

U travnju 1992., odnosno početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stjepan Šiber se stavlja na raspolaganje Republici Bosni i Hercegovini čiji organi ga postavljaju za zamjenika načelnika/zapovjednika stožera Vrhovnog zapovjedništva Armije RBiH.

Šibera 1993. godine Predsjedništvo RBiH unaprijeđuje u čin generala Armije RBiH, nakon čega je postavljen na dužnost vojnog atašea u Veleposlanstvu RBiH u Švicarskoj Konfederaciji.

Šiber se zalagao za jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na građanskoj demokraciji i temeljnim civilizacijskim vrijednostima. Nakon rata djeluje kao član Republikanske stranke BiH, zajedno sa Stjepanom Kljujićem, ratnim članom Predsjedništva RBiH, a kasnije i u sklopu izborne kampanje Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS).

Informacije o komemoraciji i sahrani generala Stjepana Šibera bit će priopćene naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close