Sapunica u RS

Premijer Srpske iz SNSD-a, a Dodik pred Izetbegovića postavlja izazov

Vijesti / Flash | 26. 11. 2014. u 12:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mandatar za sastav nove Vlade RS-a bit će iz SNSD-a'', potvrdio je danas predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik nakon prvih konsultacija koje je o pitanju mandatara obavio s predstavnicima svoje stranke.

Dodik je naveo da ga je delegacija SNSD-a obavijestila da ima skupštinsku većinu, na osnovu koalicijskog sporazuma s DNS-om, iz čije stranke je predsjednik Narodne skupštine RS-a, te sa SP-om, a nakon sutrašnjih konsultacija s ovim strankama odredit će dan kada će priopćiti ime kandidata za entitetskog premijera.

Opozicija kao mala djeca

Na danas zakazane konsultacije kod predsjednika RS-a nisu se odazvali predstavnici SDS-a i SRS-a, a Dodik je na pres-konferenciji rekao kako se opozicija "ponaša kao mala uvrijeđena djeca, koja se ljute, jer nisu nešto dobila" i da žele nestabilnost institucija.

Istaknuo je kako su time propustili priliku da se razgovara ne samo o izboru mandatara već i drugim pitanjima važnim za RS, ali da nedolazak opozicije ne umanjuje značaj predlaganja mandatara za sastav nove Vlade RS-a. Poziv na konsultacije, kako je potvrdio, uputio je i zastupnicima Koalicije „Domovina“ u parlamentu RS-a, ali ne zna još da li će se odazvati.

Cilj je, kaže, da RS tijekom prosinca ima novu entitetsku vladu, te usvoji proračun za 2015. godinu i ekonomsku politiku.

Dodik je ponovo ustvrdio da nije bilo kupovine zastupnika, da je skupštinska većina u RS-u legitimna i legalna, te je ponovo negirao da je psovao zastupnika PDP-a Branislava Borenovića na sjednici Narodne skupštine RS-a, prvog saziva.

PDP neće s Dodikom

S druge strane, iz Partije demokratskog progresa su potvrdili da neće sudjelovati u konsultacijama kod predsjednika RS-a o formiranju nove Vlade RS, jer smatraju da su te konsultacije ''besmislene i neiskrene, u postojećoj atmosferi koju je kreirao predsjednik RS Milorad Dodik svojim isključivim i često primitivnim ponašanjem''.

''Većina okupljena oko SNSD-a odbila je zaključak Narodne skupštine RS da se snimak predsjednice Vlade RS i međunarodne tajnice SNSD-a Željke Cvijanović, na kojem se ona hvali kako su dva zastupnika „kupljena“, do kraja istraži i da se o svim detaljima istrage upozna javnost. Zbog toga ne želimo biti dio formalnih konsultacija i na taj način dajemo legitimitet procesu izbora Vlade RS, koji se očigledno odvija u krajnje sumnjivim i nedemokratskim uslovima'', priopćeno je iz PDP-a i naglašeno kako odnos Dodika i SNSD-a prema PDP-u ne ostavljaju mogućnost za razgovor o suradnji.

Ni Čavić neće pričati

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić obavijestio je predsjednika Dodika kako je poziv toj stranci na konsultacije o kandidatu za predsjednika Vlade RS "suvišan i nepotreban, te sračunat kako bi se u javnosti stvori privid da će izbor mandatara biti proveden na demokratski način".

''Vi i Vaši sljedbenici ne krijete da ste „kupovali poslanike“ kako bi osigurali zamjenu za dva nepouzdana zastupnika iz vaše skupštinske većine. S razlogom sumnjamo da je jedan od ta dva i narodni zastupnik koji je izabran na našoj izbornoj listi kandidata za Narodnu skupštinu RS'', navodi predsjednik NDP-a.

''Kada ste ga već „kupili“, kako taj politički transfer naziva predsjednica Vlade RS u audiosnimku, koji je za nas autentičan sve dok se drugačije ne dokaže, predlažemo Vam da konsultacije obavite s njim, iako pretpostavljamo da ste te konsultacije obavili prije nego što ste položili svečanu zakletvu i da je on nakon tih „konsultacija“ postao dio skupštinske većine'', dodaju iz NDP-a.

Konfuzna politika

Što se tiče državne vlasti, Dodik je ponovio kako vlast na razini BiH treba biti predstavljena od onih stranaka koje su u vlasti na entitetima, te da SNSD sa svojim koalicijskim partnerima, po njegovim riječima, ima legitimitet da predstavlja RS.

Dodik je u rekao kako ''razumije potrebu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da zaobiđe SNSD i napravi konfuznu ili nestabilnu situaciju u RS-u, jer to može biti legitimni politički cilj''.

Izetbegović je, kazao je Dodik, napravio dogovor s drugim strankama iz RS-a, ali predsjednik SNSD-a ne vjeruje da će se dogoditi ta ''konstitucija vlasti koju su predvidjeli na razini BiH''.

''Ako se to i dogodi, imat će mnogo izazova, zbog bazične činjenice da predstavljaju entitete i konstitutivne narode, SDS, NDP i PDP nisu politički predstavnici ni entiteta ni srpskog naroda'', ustvrdio je Dodik i dodao da će, ako SNSD bude u poziciji da bude u vlasti na razini BiH, prihvatiti mjesta koja pripadaju Srbima, a Vijeće ministara BiH se ne bira, već se samo postavljaju kandidati.

Kopirati
Drag cursor here to close