EU sankcije

Preliminarni dogovor o novim imenima

Vijesti / Flash | 29. 07. 2014. u 06:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski diplomati postigli su preliminarni dogovor o popisu pojedinaca, uključivo suradnike ruskog predsjednika Vladimira Putina, i tvrtki kojima će se zamrznuti imovina kao dio širih mjera zbog ruskih akcija u Ukrajini.

Novi popis imena trebao bi biti objavljen danas ili sutra i bit će dodan onom koji sadrži 87 pojedinaca i 20 organizacija koji su već pogođeni europskim sankcijama, prenosi HIna.

Kako piše France presse, EU je odlučila blokirati imovinu poslovnog čovjeka bliskog predsjedniku Putinu, optuženog da je imao koristi od aneksije Krima, a na isti će način kazniti još trojicu oligarha.

Odluke su donesene na sastanku veleposlanika 28 zemalja članica a traju njihove konzultacije s prijestolnicama kako bi se danas odluke mogle potvrditi.

Tijekom sastanka koji je trajao jučer više od tri sata, veleposlanici su dogovorili i mjere kojima će se ograničiti trgovina i ulaganja na Krimu, koje će prije svega pogoditi infrastrukturu i energetski sektor.

To je prvi put da EU cilja poslovne krugove bliske vlasti u Rusiji što je jasan signal njezine odlučnosti da reagira kako bi sankcionirala operacije destabilizacije u Ukrajini, piše AFP.

EU bi također danas trebao potvrditi i široke ekonomske sankcije koje će među ostalim pogoditi financijska tržišta, prodaju oružja i energetsku tehnologiju.

Kopirati
Drag cursor here to close