Pao mrak

Prekinuta sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Vijesti / Flash | 01. 12. 2015. u 19:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga današnja sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, koja je posvećena Nacrtu proračuna FBiH za 2016. godinu, prekinuta je nedugo po početku i bit će nastavljena sutra u 9.30 sati.

Tada će započeti zastupnička rasprava nakon što se u večerašnjem dijelu, povodom proračuna, predloženog iz Federalne vlade, zastupnicima obratio premijer Fadil Novalić.

Između ostalog je rekao da se proračun za iduću godinu ne može smatrati razvojnim zbog velikog opsega predviđenih socijalnih davanja i neophodnog vraćanja unutarnjih i vanjskih dugova.

Kad proračun bude u narednoj parlamentarnoj fazi, što znači u formi prijedloga, vjerojatno će sadržavati i dodatnu stavku "tešku" od tri do pet milijuna KM planiranih za razvojne projekte iz područja energetike, najavio je premijer.

Mogle bi biti predložene još dvije nove stavke - za Fond MIO/PIO te za izmještenje Vlade kao institucije u drugi prostor u većinskom vlasništvu Federacije. Premijer je podsjetio da ni Vlada ni Parlament, a ni predsjednik i potpredsjednici FBiH, trenutno nisu, kao federalne institucije, smješteni u vlastitom prostoru. 

Nakon premijera, Zastupničkom domu se obratio predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH Mujo Aganović zatraživši povećanje proračunskih davanja za ovu kategoriju stopostotnih (ratnih) invalida u idućoj godini, kao i odgovarajuće zakonske izmjene u tom smislu.

Nacrt proračuna FBiH za 2016. godinu odobrio je proteklog tjedna Dom naroda. Ako to sutra učini i Zastupnički dom, zakon će, proceduralno, preći u formu prijedloga koji također treba da odobre oba doma u istovjetnom tekstu da bi mogao stupiti na snagu.

Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrtom da proračun za 2016. iznosi 2.533.862.123 KM, za 185,4 milijuna KM ili 7,9 posto više nego u ovoj godini.

Prihodi od poreza planirani su na 1.440,6 milijuna KM, a neporezni na 381,3 milijuna KM.

U 2016. godini ukupni rashodi iznosili bi 1.517,7 miliona KM, za oko 47,3 milijuna KM više u odnosu na ovogodišnje.

Za otplate dugova planirano je oko 977,1 milijuna KM, više za oko 118,4 milijuna KM nego u 2015. godini.

Jedna od proračunskih planiranih stavki je 50 milijuna KM za prvo zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi.

Transfer za raseljene osobe i povratnike planiran je u iznosu od 16,5 milijuna KM, za programe povratka u Republiku Srpsku tri milijuna KM, a za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte s nevladinim organizacijama dva milijuna KM.

Planirane subvencije privatnim pouzećima i poduzetnicima su 71,7 milijuna KM, a unutar toga je 65,8 milijuna KM najavljeno za poticaje poljoprivredi.

Uz Nacrt proračuna, na dnevnom redu Zastupničkom doma je i prateći zakon - Nacrt zakona o izvršenju proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close