Nema volje za napredak

Pregovori o Mostaru i dalje bez rješenja

Vijesti / Flash | 22. 01. 2016. u 23:22 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razgovara se, pregovara, dogovara, ali se rješenje ne nalazi - tako bi se najkraće mogla rezimirati priča u kojoj je tema Grad Mostar, a glavni likovi SDA i HDZBiH. U ove dvije stranke i dalje različito vide uređenje grada, pa koliko je god održavanje predstojećih lokalnih izbora u BiH izvjesno, toliko je upitno što će se dogoditi s Mostarom.

Da se pregovori oko Mostara intenzivno vode potvrđuju u obje stranke. No, da se nije mnogo odmaklo od dugogodišnjeg 'približavanja stavova', potvrđuju različita raspoloženja u stranačkim taborima. U HDZ-u BiH vlada optimizam, u SDA skepsa, javlja Federalna.tv.

''Strah me da se može dogoditi da Mostar ponovno ne bude imao Gradsko vijeće i da ne bude izbora u Gradu Mostaru. Ovakav odnos međunarodne zajednice stvarno nam ne daje nimalo za pravo da će izbori u Mostaru biti riješeni", smatra Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar.

Na drugoj strani, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tvrdi da bi se rješenje za Mostar moralo imati do kraja veljače, te dodaje da je uvjeren da se ono postići, "kao i za članove Predsjedništva, i za domove naroda".

Ovakva izjava prvog čovjeka HDZ-a potvrđuje, čini se, ono o se čemu u javnosti već neko vrijeme spekulira da je Mostar dio paketa političkog dogovora. Tvrde to i u mostarskom SDP-u, jednoj od stranaka Inicijative za Mostar, nastale kao odgovor na stranke pozicije.

''HDZBiH i SDA pokušavaju riješiti pitanja koja su za njih sporna u Federaciji, a jedno od tih pitanja je Mostar. Samim tim to otežava situaciju u Mostaru i uvodi nas u neizvjesnost", kaže Edin Zagorčić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar.

U Inicijativi za Mostar su svjesni da nemaju kapaciteta da sami dođu do rješenja jer, iako je u pitanju devet stranaka, u Parlamentu nemaju dovoljno glasova. No, nastoje stvarati pritisak na one koji se, kako kažu, sa sudbinom Mostara igraju.

"Oni sjedaju za sto da se ne dogovore. Jer tu su veliki interesi i lobiji, i ako se dogovore, neko će nastradati. Ako se održe izbori, neko će nastradati od ove dvije stranke", smatra Zdravko Ćorić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a 1990 Mostar.

A u dugogodišnjem nadmudrivanju oko broja hrvatskih i bošnjačkih glasova, mostarski Srbi, uglavnom povratnici, bili su potpuno zanemareni. Sad uz pomoć svojih predstavnika na svim razinama vlasti traže uključivanje u pregovore oko Mostara, a za rješavanje njihovog statusa zainteresirane su i mostarske stranke.

'' Smatramo da su Srbi bili u posljednjih 20 godina na margini društvenog i političkog života i da svakako trebaju uzeti učešće u političkom životu Mostara", ističe Zagorčić, prenosi Federalna TV.

Prozivanja, prebacivanje odgovornosti, pozivanje na nacionalne interese... i tako već godinama. Vrijeme u Mostaru prolazi, a dogovora nema. Postoji, čini se, tek onaj dogovor ključnih stranaka kako javnosti predstaviti stvari.

''Zaključak je da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori", poručio Marić, dok je Dragan Čović poručio: ''Ključni je dogovor da dok se ne dogovorimo sve, nismo se ništa dogovorili".

Kopirati
Drag cursor here to close