MMF aranžman

Pregovori iscrpni, sugovornici optimistični: BiH sve bliže novom kreditu

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 07:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovori Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom, najpovoljnijem do sada, kreditnom aranžmanu od 1,05 milijardi maraka ulaze u finalnu i kritičnu fazu, piše "Dnevni avaz".

Prema neslužbenim informacijama, kako se navodi, pregovori su detaljni i iscrpni, ali su sudionici optimistični, uprkos setu pitanja o kojima se žustro pregovara.

''Mislim da ćemo uspjeti do kraja razgovora formirati prihvatljivo Pismo namjere o kojem bi onda Izvršni odbor MMF-a odlučivao'', kazao je dužnosnik uključen u pregovore.

Naime, u sklopu dvotjedne posjete BiH, koja je otpočela 10. svibnja, izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođeno šefom Misije za BiH Nedimom Ilahijem, jučer je održalo sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a danas počinje razgovore s federalnim vlastima koji će biti posljednji u ovoj misiji.

Zvizdić je istaknuo da MMF posmatra kao partnersku instituciju koja pomaže BiH u uređenju i konsolidaciji financijske situacije.

''Novi aranžman sa MMF-om bi donio fiskalnu stabilnost svih razina vlasti u BiH, omogućio nastavak započetih reformskih procesa'', priopćeno je. Šef Misije MMF-a Ilahi rekao da je MMF zadovoljan dosadašnjim napretkom u reformama te izrazio očekivanje da će neka otvorena pitanja, poput razmjene podataka o poreznim obveznicima između entitetskih poreznih uprava i bolja koordinacija kontrole bankarskog sektora u BiH, biti brzo riješena.

Ipak, kako neslužbeno saznaje "Avaz", s obzirom na to da je ispunjen jedan od glavnih uvjeta, a to je likvidacija „Banke Srpske", izvjesno je da će BiH dobiti novi kreditni aranžman, koji bi uveliko pomogao i održao zamah koji trenutno ima reformski proces, a samim tim bila bi olakšana provedba svih obaveza na putu ka EU, ali i NATO-u.

''MMF se interesirao i za novi borački zakon čija je priprema u tijeku. Oni se žestoko protive bilo kakvim novim izdvajanjima za naknade fizičkim licima. Također, zanima ih i zakon o uvezivanju radnog staža. Ali, intenzivno se radi na otklanjanju sumnji i idemo u dobrom pravcu'', rekao je sugovornik.

"Avaz" također piše da će MMF najvjerovatnije prihvatiti i zahtjev bh. vlasti, i to da se rok otplate s tri produži na pet godina, čime ova institucija dobiva i veću garanciju povrata novca, a BiH će lakše podnijeti financijski teret. Prema ranije dogovorenoj dinamici, BiH će sukcesivno povlačiti novac, koji će omogućiti stabilnost proračuna i razvojni zamah.

Kopirati
Drag cursor here to close