Traže ostavke svih sudaca

Predstavnici udruženja žrtava nezadovoljni sastankom s Meronom; glavna tema Šešelj

Vijesti / Flash | 27. 11. 2014. u 21:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima Saveza logoraša u BiH, Udruženja "Majke Srebrenice", Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva i Udruženja Žrtava i svjedoka genocida.

Predstavnici udruženja žrtava kazali su da nisu zadovoljni sastankom te da su tražili smjenu svih sudaca ICTY-a, dodajući da je bilo razgovora i o nedavnom puštanju Vojislava Šešelja na privremenu slobodu.

''Također smo tražili smjenu glavnog tužitelja Haaškog tribunala Sergea Brammertza te smo pozvali bivšu glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte na odgovornost za oslobađanje zločinaca od kazne'', kazala je predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović.

Potpredsjednik Saveza logoraša u BiH Asim Zulić kazao je da su predstavnici udruženja s Meronom uglavnom razgovarali o puštanju haaškog optuženika i predsjednika srpskih radikala Vojislava Šešelja na privremenu slobodu.

''Na sva naša pitanja, Meron je odgovorio da se Brammertz nije žalio na Odluku Pretresnog vijeća Tribunala o puštanju Šešelja te da ne može ništa više kazati o tome'', zaključio je.

Meron boravi u trodnevnoj posjeti u BiH u okviru koje je obišao nekoliko stratišta iz proteklog rata, položio cvijeće na nekoliko spomenika žrtvama agresije na BiH te razgovarao s predstavnicima udruženja žrtava i pravosudnih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close