jasni zahtjevi

Predstavnici civilnog društva i medija BiH i Kosova traže hitno ukidanje viznog režima

Vijesti / Flash | 04. 02. 2016. u 21:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trodnevni sastanak predstavnika organizacija civilnog društva i medija Kosova i Bosne i Hercegovine traje u Prištini od 3. do 6. veljače, a počeo je posjetom Gračanici, gdje su sudionici iz BiH razgovarali sa predstavnicima organizacija civilnog društva i medija manjinskih zajednica na Kosovu.

Predsjednik Zajednice Albanaca u BiH Muharrem Zejnullahu istaknuo je da su njegovi sunarodnjaci koji žive u BiH potpuno odsječeni od svojih porodica uslijed viznog režima bez presedana u Europi, a koji je na snazi za građane BiH i Kosova.

Urednica programa na bosanskom jeziku nacionalne televizije RTK1 Sanela Bilalović smatra da Bosna i Hercegovina održavanjem ovakvog stanja pokazuje apsolutnu nebrigu za svoje građane s obje strane, jer osim viza problem predstavlja i nebriga za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Bošnjaka i svih građana porijeklom iz BiH koji žive na Kosovu.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici organizacija iz srpskih sredina na sjeveru Kosova, kao i oni koji žive na centralnom Kosovu i u Kosovskom Pomoravlju. Oni podsjećaju da većina njih ima putonice Republike Srbije te da slobodno putuju u BiH, ali da je komunikacija u suprotnom smjeru gotovo nemoguća, usprkos tome što veliki broj građana BiH srpske nacionalnosti ima obiteljske i poslovne veze s Kosovom.

Zaključak prvog dana sastanka koji su predstavnici više od 30 organizacija i medija iz BiH, s Kosova i iz Srbije usvojili aklamacijom, jeste da je vladama u Prištini i Sarajevu, kao i međunarodnim i regionalnim organizacijama neophodno uputiti jasne zahtjeve za hitno ukidanje postojećeg viznog režima.

Takav zahtjev bit će formuliran u deklaraciji koja će biti usvojena u nastavku prištinskog sastanka, predviđenog za petak, 5. veljače.

Sastanak u Prištini dio je Inicijative za otvorene razgovore koju vodi Fondacija Dokukino uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo i Fonda otvoreno društvo, u partnerstvu s Inicijativom mladih za ljudska prava iz BiH, priopćeno je iz Fondacije Dokukino.

Kopirati
Drag cursor here to close