nove tehnologije

Predstavljeno kako će se unaprijediti izborni proces u BIH

Vijesti / Flash | 09. 02. 2016. u 12:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napredne tehnologije u izbornom procesu danas su prezentirane na manifestaciji u Parlamentarnoj skupštini BiH, koju je organizirala Središnje izborno povjerenstvo BiH u suradnji s Udruženjem izbornih džnosnika BiH i uz financijsku podršku Veleposlanstva Kraljevine Norveške u BiH.

Ugledne kompanije predstavile su izbornu opremu za unapređenje izbornog procesa, te su upriličeni simulirani izbori na jednom biračkom mjestu upotrebom ePEN tehnologije (elektronska olovka).

''Na taj način možemo vidjeti kako cijeli proces glasovanja i prebrojavanja primjenom elektronske olovke funkcionira u stvarnosti i na koji način doprinosi sprečavanju izbornih prevara, odnosno povećanju transparentnosti'', izjavio je predsjednik SIP-a BiH Ahmet Šantić.

Kaže da ePEN tehnologija treba povećati brzinu prebrojavanja glasova i njihovo brže objavljivanje, što je bio glavni nedostatak kojima je bio opterećen izborni proces posljednjih godina.

Tako Projekt procjene mogućih tehničkih poboljšanja izbornog procesa BiH donositeljima odluka i predstavnicima zakonodavne vlasti nudi da prilikom izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva budu informirani o mogućim koracima i pravcima koji bi trebali rezultirati povećanjem transparentnosti, onemogućavanjem izbornih prevara i bržem objavljivanju rezultata izbora.

''To povećava povjerenje javnosti u cjelokupan izborni proces i rad izborne administracije'', zaključio je Šantić u obraćanju sudionicima manifestacije.

Središnje izbornopovjerenstvo BiH i izborna administracije u BiH od 15. siječnja do 15. veljačeprovode niz aktivnosti u okviru mjeseca 'Promocije slobodnih i demokratskih izbora', a povodom promoviranja Inicijative za proglašenje Svjetskog dana izbora, koji se već jedanaestu godinu obilježava u državama članicama Udruženja evropskih izbornih zvaničnika (ACEEEO).

Kopirati
Drag cursor here to close