Prva sjednica

Predsjedništvo odobrilo angažiranje vojske na istraživanju grobnice Radača kod Mostara

Vijesti / Flash | 23. 12. 2014. u 15:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj prvoj sjednici novog saziva Odluku o učešću 45 pripadnika Oružanih snaga BiH pješadijske jedinice u Operaciji podrške miru u Afganistanu.

Kako je nakon sjednice novinarima kazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić očekuje se da ta jedinica otputuje u Afganistan do kraja godine.

Predsjedništvo je donijelo i Odluku o učešću grupe oficira Oružanih snaga BiH u podršci miru u Afganistanu te usvojilo izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru od 1. siječnja do 30. srpnja 2014. godine.

Na sjednici je prihvaćen i Izvještaj veleposlanika BiH u Državi Libiji o političko-sigurnosnoj situaciji u toj zemlji te donesena odluka da su se stekli uvjeti da se veleposlanik vrati u Libiju i da se nastavi rad Ambasade BiH u Tripoliju.

''Veleposlanik je ovlašten da u slučaju eventualnih promjena sigurnosnih prilika u Tripoliju sjedište Veleposlanstva BiH po vlastitoj procjeni može izmjestiti u neko drugo područje'', pojasnio je Ivanić.

Predsjedništvo je odobrilo Ugovor o zajmu (Projekt vodoopskrbe Gradačac) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj te Ugovor o jamstvu (koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekt centralno grijanje Prijedor) između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj.

Također, Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o suradnji u oblasti protuminskog djelovanja putem Međunarodnog povjerilačkog fonda za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF).

Usvojena je i Odluka o odobravanju upotrebe resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za pomoć pri provođenju aktivnosti na pronalasku nestalih osoba iz prošlog rata na lokaciji u Hercegovini - Radača kod Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close