Šestorka

Predsjedništvo BiH će dobiti nove radnike zbog previše posla

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2016. u 11:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH donijelo je danas Odluku o odobravanju dodatnog zapošljavanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine zbog povećanja obujma rada.

Riječ je o zapošljavanju šest državnih službenika u različitim sektorima u Tajništvu Predsjedništva BiH.

''Sredstva za dodatno zapošljavanje osigurat će Predsjedništvo BiH izmjenom strukture rashoda ranije odobrenog Proračuna, tako da neće biti novih proračunskihizdvajanja'', priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

U Predsjedništvu BiH tijekom 2014. bila je zaposlena ukupno 91 osoba, a iz tajništva Predsjedništva BiH potvrđeno je za Klix.ba da trojica članova Predsjedništva imaju ukupno 11 savjetnika i tri stručna saradnika.

Osnovna plaća člana Predsjedništva BiH skoro 5.000 KM

U Uredu člana Predsjedništva Dragana Čovića angažirano je ukupno deset osoba. Čović ima četiri savjetnika, šefa kabineta, tri tajnika i dva vozača. I u Kabinetu Mladena Ivanića angažirano je deset osoba. Ivanić ima četiri savjetnika, dva stručna suradnika, dva vozača, šefa kabineta i jednog tajnika.

U Kabinetu Bakira Izetbegovića angažirano je ukupno sedam osoba (tri savjetnika, jedan stručni suradnik, šef kabineta, tajnik i vozač).

Svaki član Predsjedništva ima osnovnu neto plaću u iznosu od 4.750 KM. Osnovna plaća se uvećava za 0,50 posto za svaku započetu godinu efektivnog staža. Na ovu plaću dodaju se i sve ostale prinadležnosti kao što su dnevnice, naknada za odvojeni život, naknada za smještaj i sl.

Šefovi kabineta mogu računati na osnovnu plaću od 2.901 KM, savjetnici imaju osnovnu neto plaću od 2.140 KM, dok suradnici u kabinetima članova Predsjedništva imaju osnovnu plaću od 1.117 KM.

BiH troši više od Slovenije, Srbije i Crne Gore

U Uredu bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića ukupno je bilo angažirano 147 osoba, a za plaće zaposlenih trošilo se blizu pet milijuna KM.

Nova predsjednica hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović može računati na proračun od 10 milijuna KM, pri čemu se za zaposlene izdvaja blizu pet milijuna KM. Grabar-Kitarović je u predizbornoj kampanji obećala da će broj zaposlenih u uredu prepoloviti, ili smanjiti čak za 100, ali i da će iseliti iz rezidencije na Pantovčaku koju je preskupo održavati. Prema planiranom proračunu za 2015. godinu, Ured predsjednika Srbije može računati na ukupna sredstva u iznosu od oko 7,2 milijuna KM. Polovina iznosa ukupnog proračuna ili blizu 3,5 milijuna KM troši se na plaće zaposlenih u uredu.

Proračun predsjednika Slovenije za 2014. iznosio je 4,6 milijuna KM, a u cijelom uredu bilo je angažirano ukupno 40 zaposlenih. Najmanje sredstava na raspolaganju ima Predsjednik Crne Gore koji prema proračunu za 2015. može računati na 1,4 milijuna KM, dok se za plaće izdvaja skromnih 500.000 KM.

Također, u Uredu predsjednika Austrije 2014. bilo je angažirano ukupno 75 zaposlenih, ali podaci o ukupnom proračunu nisu objavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close