Koju ćete prvo?

Predsjedništvo Angeli nosi jednu dobru i jednu lošu vijest

Vijesti / Flash | 29. 06. 2016. u 07:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine njemačkoj kancelarki priopćit će neke dobre i neke loše stvari izjavio je Bakir Izetbegović uoči službene posjete Predsjedništva BiH Njemačkoj.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je u intervjuu za Faktor izjavio kako je kancelarka Merkel prijatelj Bosne i Hercegovine, "ustrajno nam pomaže i pokazuje poseban interes za naš napredak".

''Ovaj susret u Berlinu, na njezin poziv bit će treći susret Predsjedništva BiH s kancelarkom u posljednje dvije godine. Priopćit ćemo joj neke loše, i neke dobre vijesti, kad su reformski put i ekonomski oporavak zemlje u pitanju. Loše vijesti se odnose na trenutačni zastoj, a dobre vijesti na napredak u implementaciji Reforraske agende i ekonomski oporavak. Na državnoj razini je urađeno više od polovine predviđenih aktivnosti, na entitetskoj razini oko trećine, uključujući i najbitniji i najrizičniji korak - usvajanje Zakona o radu'', rekao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, Angela Merkel je dobronamjerna i vrlo izravna osoba, takve će biti i njezine reakcije, a Izetbegović kaže kako ona uvijek traži više i brže, i nudi podršku da bi se uradilo više i brže.

Posjeta Berlinu dolazi u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina na unutarnjem polju bori da uskladi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kako bi što prije dobila kandidatski upitnik, te tako nastavila svoj europski put, prenosi Fena navodeći kak se iz RS-a protive tom prilagođavanju, smatrajući daje riječ o dogovoru koji nije dobar za BiH i prije svega njezinu poljoprivredu.

Izetbegović, međutim, ističe da je Bosna i Hercegovina dobila posebno povoljan aranžman kakav druge zemlje kandidatkinje nisu dobile.

''Naša poljoprivreda se prije ili kasnije mora uhvatiti u koštac s konkurencijom u Europskoj uniji i izboriti mjesto na tom tržištu od 600 milijuna ljudi. Ali to je dvosmjeran proces, moramo otvoriti i naše tržište za evropske proizvode, i Europljani su prihvatili da to otvaranje ide u fazama. Odbijanjem povoljnog aranžmana ćemo imati malo dobiti, a izgubiti ogromno: ne samo u smislu napretka na europskom putu, već i izravno. Jer, uslijedit će sankcije, onemogućavanje izvoza našeg voća i povrća, gubitak IPA fondova, itd'', rekao je, između ostalog, Izetbegović za Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close