Široki Brijeg

Predsjednik Vlade ŽZH održao sastanak s Inzkom i Yamazakiem

Vijesti / Flash | 27. 02. 2015. u 14:03 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu održan sastanak predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića, visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i veleposlanika Japana u BiH Hidea Yamazakia. Razgovaralo se o prioritetima nove županijske Vlade, posebice kada su u pitanju ekonomija i otvaranje novih radnih mjesta.

Inzko je prije sastanka održao radni doručak s gospodarstvenicima iz Hercegovine među kojima su, između ostaloga, bili predstavnici tvrtke Mepas iz Širokog Brijega i Miviko iz Posušja.

Na sastanku iza zatvorenih vrata bilo je riječi o političkoj situaciji u ovoj županiji, ali i na višim razinama te o gospodarstvu i mogućoj suradnji tvrtki s područja ove županije s Japanom. Kao dobar primjer takve suradnje veleposlanik Yamazaki izdvojio je dvije vinarije iz Hercegovine koje odnedavno izvoze svoja vina u Japan.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko napomenuo je da u službenu posjetu ovoj županiji došao zbog toga što je vlast formirana među prvima u Federaciji te je na tome čestitao predsjedniku Vlade ŽZH.

Izrazivši zadovoljstvo današnjim posjetom, premijer Ćosić je kazao kako su tijekom susreta iznijeli probleme s kojima se susreću, te kako je riječi bilo i o perspektivama te županije.

''Poznato je da japanska vlada sudjeluje u projektima koji se implementitraju preko UNDP-a u BiH sa značajnim sredstvima. S obzirom da mi imamo jako dobru suradnju s UNDP-om mi smo u suradnji s tom razvojnom agencijom prvi napravili razvojnu strategiju i izrazili nadu da će i japanska vlada preko svoga odjela za gospodrastvo razmotriti naše projekte te da će dio sredstava koje planira uložiti u BiH biti implementirano i na području naše županije'' kazao je premijer Ćosić u izjavi novinarima.

Istaknuo je kako su Visokog predstavnika još jedanput upoznali s problemima s kojima se susreću kada je u pitanju položaj te županije u zemlji, odnosno kada je u pitanju "diskriminacijski zakon o pripadnosti javnih prihoda".

''Još jednaput smo iznijeli posljedice takvog diskriminacijskog odnosa i zamolili Visokog predstavnika da upotrijebi svoj autoritet kako bi se, ovoj "širok kampanji" koja je pokrenuta za izmjenu toga zakona, pridružio i Ured visokog predstavnika'' kazao je Ćosić.

Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je kako je svrha njegova današnjeg posjeta čestitka na brzom uspostavljanju vlasti u toj županiji.

''U ovoj županiji je došlo do formiranja vlasti jako brzo. Došao sam čestitati jer vrijeme se ne smije gubiti. Ljudi ne mogu živjeti samo od prošlosti ili budućnosti, nego oni žive danas i danas trebaju rješavati svoje probleme'' kazao je Inzko.

Istaknuo je da i da se u toj županiji nalaze velike tvrtke koje su orijentirane na izvoz i jako su uspješne što je, kako je kazao, jedan od ključeva kako bi Hercegovina i Bosna i Hercegovina mogla biti prepoznatljiva u svijetu.

Inzko je također komentirao "diskriminacijski zakon" o kojem je govorio premijer Ćosić, kazavši da, ako postoji neka diskriminacija, uvijek postoji i lijek.

''Ako je diskriminacija istinska, ona treba da se otkloni i sigurno u meni imate nekoga tko ima tu otvorenu percepciju i ja sam otvoren za takva pitanja'' kazao je.

Japanski veleposlanik Yamazaki kazao je kako je Japan zemlja koja Bosnu i Hercegovinu pomaže od 1996. godine od kada je implementirano više od 200 projekata te uloženo više od milijardu maraka.

''Japanska vlada će i dalje pomagati BiH, ali je na političarima na svim razinama da se problemi ekonomije i nezaposlenosti rješavaju što brže'' kazao je Yamazaki.

Zanimljiva situacija dogodila se dvadesetak minuta prije sastanka kada je na jarbol ispred zgrade Vlade ŽZH postavljena zastava Bosne i Hercegovine koja je na tom mjestu posljednji put bila u listopadu 2009. godine kada je skinuta za vrijeme prosvjeda izazvanog navijačkim neredima u Širokom Brijegu.
Kopirati
Drag cursor here to close