JJI

Predsjednik Senata Republike Italije stiže u BiH

Vijesti / Flash | 20. 04. 2015. u 16:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Senata Republike Italije Pietro Grasso sutra će stići u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a 23. trvnja će sudjelovati na Konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative (JJI) koju u Neumu organizira BiH, trenutno predsjedavajuća Jadransko-jonskom inicijativom.

Grasso će 22. travnja, u pratnji veleposlanika Ruggera Corriasa, održati službene susrete s predsjedavajućim Doma naroda BiH i predsjedavajućim Zastupničkog doma BiH Barišom Čolakom i Šefikom Džaferovićem, s članovima Predsjedništva BiH, te s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

U fokusu razgovora bit će Europska inicijativa i zalaganje novih vlada u BiH da što prije budu pokrenute socio-ekonomske reforme, koje građani očekuju, a Europa traži.

Također, bit će spomenute i osnovne teme bilateralnih odnosa među kojima i talijanska kandidatura za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Organizacije Ujedinjenih naroda, za dvogodišnji mandat 2017./2018.

Na poziv predsjedavajućih oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Grasso će se 23. travnja obratiti na Konferenciji predsjednika parlamenata JJI-a posvećenoj sektorima prometa i turizma, a u okviru primjene nove evropske Strategije za jadransko-jonsku makro-regiju (EUSAIR).

Italija, osnivač i podražavatelj JJI-a, čije Tajništvo ugošćuje u Anconi, aktivno je doprinijela osmišljavanju i usvajanju EUSAIR-a, koji je proteklog studenog usvojilo Europsko vijeće, tijekom semestra talijanskog predsjedavanja Europskom unijom.

Ta strategija, kojoj su pristupile zemlje-članice Europske unije - Italija, Grčka, Slovenija i Hrvatska, te balkanske zemlje-kandidati i potencijalni kandidati (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Crna Gora) nudi, prije svega posljednjima, različite mogućnosti regionalne suradnje i progresivnog usklađivanja s europskom normativom, priopćeno je iz Veleposlanstva Italije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close