Predsjednički izbori u Turskoj - otvorena birališta

Vijesti / Flash | 10. 08. 2014. u 12:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Turskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta za prvi krug predsjedničkih izbora na kojima je favorit konzervativni premijer Recep Tayyip Erdogan, na vlasti od 2003.

Gotovo 53 milijuna ljudi može do 17 sati glasovati za Erdogana i još dvojicu kandidata.

Sva ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi pobijediti trebao Erdogan, koji predvodi vladajuću stranku Pravde i razvoja islamističkih korijena, i to možda već u prvom krugu.

Erdogan će se morati povući s dužnosti predsjednika vlade kada mu 2015. istekne treći mandat pa želi nastaviti voditi zemlju kao predsjednik, a promjenama ustava nastoji si osigurati veće ovlasti što zabrinjava njegove protivnike koji upozoravaju na njegove autoritarne i islamističke sklonosti.

Erdoganovu popularnost kod kuće ne prati popularnost na Zapadu. Pregovori s EU-om stoje, a međunarodna mu je zajednica zamjerila prošlogodišnji višednevni obračun s demokratskim prosvjednicima u istanbulskom parku i progone i policiji i pravosuđu koje se 'drznulo' istraživati njegove navodne korupcijske afere.

Diplomat i akademik Ekmelddin Ihsanoglu (71), bivši čelnik Organizacije islamske konferencije, zajednički je kandidat dvije glavne oporbene stranke u parlamentu, Republikanske narodne stranke (CHP) lijevog centra i ekstremno desne Stranke nacionalnog pokreta (MHP). Ihsanoglu se predstavlja kao kandidat pomirenja koji će jednako braniti i nošenje hidžaba i zahtjeve liberala srednje klase.

Treći kandidat Selahattin Demirtas (41) član je krajnje lijeve Narodne demokratske stranke i poznat je političar kurdske manjine pa tako računa i na kurdske glasove, koji u biračkom tijelu sudjeluju s pet do sedam posto.

Kopirati
Drag cursor here to close