gradnja

Predsjednici na Summitu 100 o povjerenju, suradnji i ambicijama

Vijesti / Flash | 29. 05. 2016. u 06:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je na predsjedničkom panelu u okviru Summita 100 da je došlo vrijeme brže izgradnje međusobnog povjerenja u regiji.

‘’Mislim da je danas već vrijeme, ako to povjerenje nismo do kraja izgradili da to radimo mnogo brže, odgovornije, hrabrije, jer bez te odlučnosti teško da ćemo ostvariti naše ambicije kada je riječ o euroatlanskim integracijama’’, kazao je Čović.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić je pozvao je lidere iz regije da osim podrške, izvrše i svojevrsni pritisak na BiH, kako bi ova zemlja bržim i krupnijim koracima krenula putem regionalnih inicijativa i europskih integracija.

Ivanić je napravio paralelu između BiH i regije i nordijskih država, dodajući da su i BiH i regija još daleko od nordijskih zemalja, njihovog standarda i iskustava.

On je podsjetio da su i nordijske države kroz povijest vodile krvave i osvajačke ratove, a danas je to najmirniji i najnapredniji dio svijeta. Razlog za to jeste povjerenje, kazao je Ivanić i postavio pitanje da li povjerenja ima u regionu.

‘’Otvoreno, još uvijek nema’’, kazao je Ivanić.

Proces pomirenja ide u pravom smjeru, ali ne ide dovoljno brzo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je svima jasno da proces pomirenja, normalizacije odnosa i suradnje ide u pravom smjeru, ali da ne ide dovoljno brzo.

‘’Proces ide jednom putanjom koja ima svoje uspone i padove, ali moram reći generalno da je trend pozitivan’’, dodao je Izetbegović.

Naglasio je da tome doprinose upravo ovakvi susreti na kojima će se susresti lideri s Balkana i iskreno jedni drugima reći ono što misle i imaju.

‘’Posebno je važno kada je to potpomognuto biznisom. Realan biznis je temelj za vođenje politike’’, rekao je Izetbegović.

Ocijenio je da treba graditi put da pomognemo ljudima, da ne odlaze s Balkana.

‘’Tranzicija zakomplicirana ratovima, užas koji smo prošli i od kojeg se nikad nismo oporavili, donijela nam je mnogo teškoća. U BiH ima oko 300.000 praznih kuća. Svađe su kao saharin, one hrane narod i njegovu emociju lažno. Treba kazati istinu, što više joj se približiti i potruditi se da se ovako nešto više nikada ne dogodi’’, istaknuo je Izetbegović.

Kazao je da svako od lidera treba otići i pokloniti se žrtvama drugim, te najavio da će on sam otići na Kazane.

Srbija je protiv ulaska u NATO zato što više ne želi ratovati

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Srbija protiv ulaska u NATO zbog toga što više nikad ne želi ratovati.

Dodao je da biznismeni trebaju na razgovore pozvati predsjednike vlada i da ih pitaju zašto prave probleme na granicama, jer "nisu predsjednici država ti koji prave probleme". Naveo je da se biznis lako povezuje, ali ga trebaju praviti dobri politički odnosi. Nikolić je kazao biznismenima da treba da se okrenu političarima i da kažu šta od njih očekuju.

Naglasio je da će Srbija činiti sve da bude u EU, osim onog uvjeta "za koji još uvijek nitko glasno i ne pita".

‘’Mi se spašavamo ulaskom u EU, spašavamo svoju ekonomiju, svoje društveno okruženje. Mi u EU ne idemo zbog tržišta, nego iskustva i dobro uređenog sustava. EU je pokazala svoje slabosti i ona treba to otkloniti u razgovoru sa svojim članicama. Naši razgovori u regionu trebaju biti češći i da otklonimo sve ono što nas je razdvajalo u prošlosti. Mi smo imali EU, zvala se Jugoslavija, ali nismo znali to da cijenimo’’, rekao je Nikolić.

Ocijenio je da regija u prošloj godini nije napravio napredak, te da je zaustavljen trend dobrih odnosa na Balkanu, zbog jačanja ultranacionalizma, posebno u Hrvatskoj, što, kako je rekao, utiče na sve zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close