Slučaj 'Zubac'

Krunić se vratio na sjednicu Nezavisnog odbora PSBiH

Vijesti / Flash | 22. 07. 2014. u 08:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Žiko Krunić vratio se na zasjedanje Nezavisnog odbora na kojoj je trebala biti rasprava o slučaju direktora Državne agencije za istage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca nakon što je Ministarstvo sigurnosti BiH donijelo rješenje o zabrani pristupa tajnim podacima.

Krunić nakon što je napustio sjednicu nije htio novinarima odgovarati na pitanja, ali kada se vratio kratko je najavio dugu sjednicu.

Na sjednicu su, navodno, pozvani i drugi čelnici policijskih agencija, te ministri unutarnjih poslova FBiH Predrag Kurteš i Kantona Sarajevo Nermin Pećanac.

Ipak, još uvijek je neizvjesno da li će ovaj odbor izglasati suspenziju Gorana Zupca. 

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar potpisao je ovo rješenje nakon što ga je Tužiteljstvo BiH obavijestilo da je protiv Zubca podignuta i potvrđena optužnica za nesavjestan rad u službi, a Ćavar je ranije kazao da je oduzimanje dozvole privremeno do okončanja sudskog postupka.

Još uvijek nije poznato da li će se "slučaj Zubac" naći na dnevnom redu sjednice Nezavisnog odbora, koja je u tijeku.

No mediji su javili da će Ćavar zatražiti da informacija o tome bude na dnevnom redu Vijeća ministara BiH, koje je jedino ovlašteno za smjenu direktora SIPA-e, a sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za srijedu.

Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, jer tijekom prosvjeda uz veljači nije odgovorio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH koja je bila zapaljena, te je odbio angažirati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Na sjednicu Nezavisnog odbora PSBiH je došao i direktor SIPA-e Goran Zubac.

Kopirati
Drag cursor here to close