MUP RS

Predložena reforma policije u Republici Srpskoj

Vijesti / Flash | 16. 06. 2016. u 19:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo sigurnosti BiH poslalo je u Vijeće ministara odluku kojom predlaže da bude uspostavljeno stručno i savjetodavno koordinacijsko tijelo za borbu protiv terorizma u BiH.

Međutim, ono o čemu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije nije govorio, kada je spominjao borbu protiv terorizma, jeste da bi unutar tog tijela trebala biti uspostavljena i operativna grupa za borbu protiv terorizma, javlja Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/.

U praksi, to znači svojevrsnu reformu policije, jer preuzimanje operativnih radnji nije u skladu sa ustavima Republike Srpske i BiH, niti je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH.

Da se reforma policije pokušava na mala vrata progurati, jasno je iz niza članova odluke o uspostavljanju koordinacijskog tijela za borbu protiv terorizma, koja je u posjedu RTRS-a.

Ministarstvo sigurnosti BiH autor je odluke, prema kojoj bi, osim koordinacijskog tijela, trebala biti uspostavljena i operativna grupa, čija dužnost bi trebala biti provođenje istraga u vezi sa kaznenim djelima terorizma.

To u suštini znači da bi Ministarstvo sigurnosti BiH preko noći trebalo postati nadležno za operativne policijske radnje, koje su po zakonu nadležnost entitetskih ministarstava i policije, kao i Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Nekoliko članova upućuje upravo na to, navodi RTRS. Predsjedavajući koordinacijskog tijela BiH je ministar sigurnosti BiH.

Koordinacijskog tijelo BiH za ovjeru službenih akata koristi pečat i memorandum Ministarstva sigurnosti, a operativna grupa osniva se sa ciljem provođenja operativnih mjera i radnji u skladu sa smjernicama koordinacionog tijela BiH.

Tu nije kraj "inovacijama" Ministarstva sigurnosti. Posredstvom koordinacijskog tijela trebalo bi sudjelovati u izmjenama zakona u vezi sa terorizmom, a ni to nije njegova sadašnja nadležnost, navodi RTRS.

Ustavom Republike Srpske utvrđeno je da Srpska uređuje područje sigurnosti, a Zakon o unutarnjim poslovima regulira odnose MUP-a Srpske sa drugim organima i policijskim tijelima u BiH, zbog čega je predložena nadležnost koordinacijskog tijela suprotna Ustavu BiH i utvrđenim nadležnostima entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close