Odluka

Predložen pritvor za rukovoditelje MUP-a tuzlanske županije

Vijesti / Flash | 16. 05. 2015. u 16:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je sucu za prethodni postupak Općinskog suda u Tuzli stavilo prijedlog za određivanje pritvora za Samira Aljukića (44) - načelnika Sektora uniformirane policije i vršitelja dužnosti komesara MUP-a TŽ, Jasmina Kurtića (43) - zaposlenika operativnog centra MUP-a TŽ, te za policajce u Policijskoj stanici Istok u Tuzli Vedrana Matovića (42) i Adnana Đulovića (39), svi nastanjeni u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao pripadnici MUP-a TŽ počinili veći broj kaznenih djela.

Aljukić i Kurtić su osumnjičeni da su, obavljajući različite rukovodne pozicije u MUP-u TŽ u dužem razdoblju, kršeći pravilnike ovog ministarstva, počinili kazneno djelo 'Protuzakonito posredovanje u produženom vremenskom trajanju' u sticaju sa kaznenim djelom 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja'.

Matović i Đulović su osumnjičeni da su kao policajci u PS Istok Tuzla počinili kaznena djela 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja', produženo kazneno djelo 'Primanje dara ili drugih oblika koristi' i 'Krivotvorenje službene isprave'.

Sva četvorica su osumnjičena da su u razdoblju od listopada 2011. do rujna 2013. godine, iskorištavajući svoj položaj službenika u MUP-u TŽ, a Aljukić i Kurtić kao rukovodeći službenici na različitim pozicijama u ovom razdoblju, odnosno i kao zapovjednik i zamjenik zapovjednika PS Istok Tuzla, po prethodnom dogovoru sa Aljukićem, obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače većeg broja firmi čija su vozila, prilikom kontrole prometa, policajci upućivali na vanredni tehnički pregled, a na kojima su utvrđene određene nepravilnosti.

Prekršajni nalozi su dostavljani Aljukiću ili Kurtiću, a policajci su vlasnike firmi upućivali da obave razgovore sa njima kako bi zaustavili prekršajne postupke uz određene naknade za to. Kada je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a TŽ dobila informacije o ovim radnjama, osumnjičeni su pokrenuli izdavanje istih prekršajnih naloga, iako su znali da je nastupila apsolutna zastarjelost njihovog podnošenja.

Aljukić i Kurtić su osumnjičeni i da su, obavljajući različite rukovodne pozicije u MUP-u TŽ u dužem razdoblju, samostalno počinili određeni broj radnji koje se odnose na pomenuta kaznena djela. Također, Matović i Đulović su osumnjičeni i da su, kao policajci u PS Istok Tuzla, zajedno počinili određeni broj radnji koje se odnose na pomenuta kaznena djela.

Po nalogu Tužiteljstva i po naredbi Općinskog suda Tuzla, pripadnici Federalne uprave policije, koja je sa Tužiteljstvom kontinuirano radila na dokumentiranju kaznenih djela za koje su pomenuti osumnjičeni, jučer izvršili pretrese objekata i automobila koje su koristili osumnjičeni. Sva četvorica su u petak ujutro i lišena slobode.

Federalna uprava policije je Tužiteljstvu dostavila izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, te ih predala u nadležnost Tužiteljstva. Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Istraga u ovom predmetu će se nastaviti i u narednom razdoblju. Detaljnije informacije o radnjama koje se osumnjičenima stavljaju na teret da su ih počinili samostalno, će biti u prenijete javnosti nakon okončanja istrage i donošenja daljnje tužiteljske odluke u predmetu, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close