Preko Rače

Predizborna paranoja: Umjetnici postali ruski specijalci ubačeni u BiH

Vijesti / Flash | 02. 10. 2014. u 11:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

MUP Republike Srpske je demantirao informaciju da ''u manjen bh. entitetu boravi 148 ruskih specijalaca i obavještajaca" koju je objavila Federalna televizija.

MUP Srpske je priopćio da je obaviješten da će na području Republike Srpske boraviti određen broj ruskih državljana, uglavnom umjetnika i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije koji sudjeluju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizira Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske sa Ruskom Federacijom.

"Za sve dodatne informacije molimo medije da se obrate organizatorima ove kulturne manifestacije, a navode "da im je MUP Srpske sugerirao da se ne prijavljuju Službi za poslove za strancima BiH", smatramo zlonamjernim i nekorektnim", dodaje se u priopćenju.

Iz Ureda za informiranje Službe za poslove sa strancima priopćeno je kako Rusi u BiH borave legalno.

"Ukupno su prijavljena 124 državljana Rusije i oni borave na području Laktaša u dva hotela i jednom motelu", priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

 

Poslije mnogo oprečnih informacija, zaključak je kako su u pitanju umjetnici koji će sudjelovati u obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Njih 123 došlo je iz Rusije, a jedna osoba stigla je iz Ukrajine.

Grupu Kozaka iz Rusije, novinari su zatekli u obilasku Banja Luke. Došli su, kažu, na poziv Ministarstva prosvjete i kulture i ima ih ukupno tridesetak.

''Sve što znamo je da smo došli zbog folklornih događanja, koja predstoje u narednim danima. Došli smo da još jednom naglasimo bratske odnose Srba i Rusa i naročito Kozaka, koji su mnogo postradali u Prvom svjetskom ratu o čemu se dovoljno ne zna. Došli smo na festival povodom obilježavanja početka Prvog svjetskog rata'', kaže Nikolaj Djakonov.

 

Federalna televizija je jutros objavila kako je 148 ruskih specijalaca i obavještajaca stiglo je na područje Republike Srpske. Specijalci su, prema informacijama FTV-a, smješteni u tri hotela na području Laktaša, dok je jedan dio ruskih specijalaca smješten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a Republike Srpske na Palama.

Rusi su, prema informacijama koje je prenio FTV, stigli 28. rujna preko Graničnog prijelaza Rača, a MUP RS im je sugerirao da se ne prijavljuju Uredu za strance BiH.

Iz MUP-a RS-a su objavili kako pozivaju medije da "ubuduće prvo zvanično provjere takve informacije prije nego što ih objave, a ne da šire neistine i uznemiruju javnost". 

Inače, ruski državljani nisu dužni prijavljivati se Službi za odnose sa strancima budući da prema dogovoru s Rusijom o bezviznom režimu mogu ući u BiH i boraviti 30 dana.  

Inače, nekadašnji novinar Federalne televizije, Slobodan Vasković, danas je na svojem blogu objavio kako Milorad Dodik priprema ''oružanu obranu režima'' u izbornoj noći. Stoga su, informacije o ruskim specijalcima dodatno dolile ulje na lakozapaljivu predizbornu vatru.

Kopirati
Drag cursor here to close