Valjda ne propalih

Pred BiH su četiri godine šansi

Vijesti / Flash | 02. 09. 2014. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ove zemlje su pojedinačno u gospodarskom smislu vrlo male, te da bi trebale međusobno usuglašavati projekte a zatim ih prezentirati nadležnim tijelima u Europi i posebno Njemačkoj'', rekao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda na konferenciji za medije u Sarajevu govoreći o summitu u Bruxellesu.

Bevanda je izjavio kako je njemačka kancelarka Angela Merkel konferenciju u Berlinu u svom uvodnom obraćanju označila kao "uvod u četiri godine šansi za zemlje ovog regije" te da je vladala atmosfera bez pritisaka, uvjetovanja i mentorstva, ali je od sudionika tražena otvorenost i dat je poticaj da izloženo bude realizirano u praksi.

Na konferenciju su, kaže Bevanda, postavljana pitanje može li BiH do 2018. riješiti probleme koji joj stoje na putu k članstvu u EU, jamčiti stabilnost i sigurnost kao dio regije te je li spremna sudjelovati u projektima od regionalnog značaja, na što je on izrazio nadu da će nova vlast nakon izbora biti brzo formirana, što je uvjet za rješavanje svih problema koji stoje na putu ka članstvu u EU.

Bevanda je dodao da su svi usuglašeni regionalni projekti izvodivi i mnogi mogu biti započeti i prije sljedećeg ovakvog sastanka koji će biti održan dogodine u Beču.

Bevanda je rekao kako će se Jadransko-jonska autocesta sigurno graditi, a trasa kojom će ona prolaziti je pitanje koje će odrediti stručnjaci, kazao je Bevanda i dodao kako je interes BiH da sudjeluje u tom projektu te upozorio kako bi se Jadransko-jonska autocesta mogla graditi i bez naše zemlje ukoliko o tome ne bude unutarnje suglasnosti.

"Cesta će se graditi s BiH ili bez nje, a ako mi unutar BiH ne budemo suglasni i ne vidimo da je to naša šansa sasvim će se normalno tražiti rješenje bez nas", kazao je Bevanda.
''Naše je političko opredjeljenje da nam treba ta cesta, a u Cavtatu karte nismo imali niti smo razgovarali o trasama. To će raditi stručni ljudi", dodao je. 

Pojasnio je kako je prethodna sjednica Vijeća ministara BiH odgođena zbog nedostatka nacionalnog kvoruma, a izgledno je da ga neće biti ni sutra, te će on sjednicu zakazati za 9. ili 10. rujna s istim dnevnim redom.

Precizirao je da nisu sporna samo imenovanja vezana za Regulatornu agenciju za komunikacije, već i niz drugih imenovanja koja čekaju pet i više godina.

Odgovarajući na pitanje o sredstvima za saniranje posljedica poplava, Bevanda je rekao da je izmjenama proračuna izdvojeno sedam milijuna KM za pomoć poplavljenim područjima i još nešto više od tri milijuna KM su uposlenici državnih institucija izdvojili za te namjene i to je prije 20 dana doznačeno entitetima i Distriktu Brčko. No, iz kontakata s nižim nivoima vlasti saznao je da do njih još nije stigao taj novac.

Dodao je da je, osim toga, realiziran i brzi kredit MMF-a i uplaćeno je 185 milijuna KM, a da je entitetima doznačeno po 90 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close