financiranje pravde

Pravosuđe u BiH se financira iz 14 izvora

Vijesti / Flash | 12. 09. 2014. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Percepcija javnosti o efikasnosti pravosuđa u BiH nije najbolja, a najveći broj ispitanika smatra da na ovu oblast postoji znatan politički utjecaj'', kazao je danas u Sarajevu dopredsjedatelj Koordinacijskog odbora Mreže pravde u BiH Saša Madacki.

Na konferenciji za medije naveo je kako je Mreža pravde radila istraživanje koje je pokazalo kako građani za oblast pravosuđa imaju dva ključna stava - da je ono neefikasno te nedovoljno transparentno, odnosno da nedovoljan broj informacija o radu pravosuđa dolazi do javnosti.

Također, ocijenjeno je da sudovi i tužiteljstva pokazuju minorne učinke kada je u pitanju sankcioniranje korupcije.

Madacki stoga naglašava kako će Mreža pravde u BiH raditi na mijenjanju takve percepcije. Mreža, koja okuplja 64 organizacije civilnog društva u različitim oblastima, već duže vrijeme zagovara uvođenje jedinstvenog sustava financiranja pravosuđa u BiH, s obzirom na to da se ta oblast sada financira iz čak 14 izvora.

Time bi, kazao je on, znatno bili eliminirani različiti pritisci na pravosuđe, a ono bi povećalo stupanj neovisnosti.

Edita Pršić iz Fondacije lokalne demokracije, podsjetivši kako je danas prvi dan predizborne kampanje u BiH, pozvala je građane da ove godine glasuju za kandidate koji će raditi u interesu pravne države.

Također je govorila o servisu besplatne pravne pomoći koji djeluje na području cijele BiH. Podvlači da postoji nekoliko zakona u Federaciji BiH i RS-u koji tretiraju ovu oblast, te da se Mreža pravde već pet godina zalaže za donošenje jedinstvenog državnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi pristup bio jednak za sve građane.

''Kršenja osnovnih ljudskih prava u BiH su prisutna, kao što su pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, zapošljavanje ili obrazovanje. Nerješavanje jednog pravnog pitanja imat će dalekosežne posljedice na sve oblasti i dugoročno nanijeti štetu svim građanima BiH'', rekla je.

Naglašeno je kako je nepoznavanje propisa i mehanizama zaštite osnovnih ljudskih prava veliki problem kod građana, a često i neprepoznavanje da im je neko pravo povrijeđeno.

U ovom trenutku 81 sud i 20 tužiteljstava djeluju u okviru četiri pravosudna sustava - BiH, FBiH, RS i Brčko Distrikta. Na snazi je 15 zakona koji za predmet imaju osnivanje, strukturu i funkcioniranje tužiteljstava BiH.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Europi koja nema uspostavljen Vrhovni sud. Informacija iz ožujka ove godine ukazuje da je u bh. sudovima trenutno više od dva milijuna neriješenih predmeta.

Kopirati
Drag cursor here to close