Pregovori

Pravnici se uključuju u rješavanje mostarskog pitanja

Vijesti / Politika | 02. 12. 2015. u 10:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HDZ BiH i SDA održat će sastanak vezan za problematiku grada Mostara krajem tjedna, potvrdio je za Dnevni list predsjednik mostarskog SDA Salem Marić, a rješenje za Mostar trebalo bi se, prema tvrdnjama novina, pronaći u sljedeća dva mjeseca kako bi Mostar, nakon osam godina, imao lokalne izbore 2016. kada i ostali gradovi u FBiH.

Marić je naveo kako su mostarski SDA i HDZ dobili podršku stranačkih vrhova da se na lokalnoj razini te kako će u pregovore ''biti uključeni i pravni stručnjaci i to već nakon idućeg sastanka''.

''To će biti ljudi koji imaju iskustvo i koji su upućeni u mostarsku problematiku'', naveo je Marić.

Upitan hoće li u pregovore biti uključivani predstavnici srpskog naroda ili eventualno druge stranke, Marić kaže kako je bitno da dvije najjače stranke SDA i HDZ približe stavove, a onda je moguće uključiti i ostale strane.

''Mi ćemo voditi računa o jednakopravnosti svih naroda u Mostaru'', rekao je Marić.

Predsjednik županijskog odbora SDP-a HNŽ-a Zoran Mikulić kaže kako ova stranka pomno prati sve što se događa oko pregovora vezanih za Mostar i naglašava kako nije normalno da o sudbini grada odlučuju samo dvije stranke.

Dodaje, kako je ipak sve u rukama SDA i HDZ-a koji su na zadnjim izborima dobili najviše glasova i koji imaju vlast na svim razinama, pa tako i kapacitet da provedu sve odluke i izmjene vezano za Mostar.

''Koliko budemo mogli mi ćemo se uključiti kako grad ne bi podijelili po ratnim linijama i kako nijedan narod ne bi bio majoriziran'', rekao je Mikulić i dodao kako je prvo potrebno donijeti izmjene u Izbornom zakonu BiH kako bi se održali izbori, a tek potom bi legalno izabrano Gradsko vijeće trebalo raditi na izmjenama Statuta Mostara.

Nakon izborihn pravila koja je 2004. donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown i odluke Ustavnog suda o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, HDZ BiH i SDA do sada nisu uspijevali postići dogovor o novim pravilima za Mostar.

Dnevni list podsjeća kako HDZ BiH inzistira da Mostar bude jedna izborna jedinica i da važi pravilo 'jedan čovjek – jedan glas', dok je SDA traži podjelu Mostara na šest općina koje bi bile i izborne jedinice.

Kopirati
Drag cursor here to close