Godišnja konferencija

Prava ugrožena, sloboda izražavanja nazaduje

Vijesti / Flash | 23. 03. 2016. u 14:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga godišnja konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini (BiH) koju je, uz potporu Misije OESS-a u BiH, organiziralo Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), okončana je danas u Mostaru.

Cilj Konferencije bio je da se razmijene mišljenja o stupnju napretka provođenja zaključaka usvojenih na konferenciji na temu „Ostvarivanje i zaštita ljudskih prava i sloboda, kroz zakonodavni okvir, trenutno stanje i planovi institucija BiH, oblasti ljudskih prava“, koja je održana u Bijeljini u lipnju 2015. godine, priopćeno je iz Tajništva Parlamentarne skupštine BiH.
Izvješće s konferencije u Bijeljini koje je usvojila PSBiH, sadrži i zaključke prema nadležnim institucijama, prvenstveno prema Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu pravde BiH, s ciljem otklanjanja uočenih problema i poboljšanja stanja ljudskih prava u BiH.

Kada je riječ o realizaciji zaključaka koji se odnose na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, istaknuto je da je su realizirane preporuke koje se odnose na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, koji su i utvrđeni u Vijeću ministara BiH.

U vezi s realiziranjem zaključaka koji se odnose na donošenje Zakona o izvršavanju međunarodnih obveza i preporuka iz domena zaštite ljudskih prava, Zakona o pravima žrtava torture i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izbjeglim i raseljenim osobama rečeno je kako se kontinuirano provode aktivnosti sa drugim nadležnim tijelima kako bi i te preporuke bile realizirane.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH poručeno je da su ispunjene obveze s konferencije u Bijeljini, jer je Zakon o strancima stupio na snagu u studenom 2015. godine, a Zakon o azilu u veljači ove godine. Poručeno je i to da se kontinuirano provode aktivnosti na realizaciji ostalih zaključaka, prvenstveno onih koji se odnose na usuglašavanje kaznenog zakonodavstva o kaznenim djelima počinjenim iz mržnje, kao i aktivnosti u svezi sa trgovinom i krijumčarenja ljudima i sa stanjem ljudskih prava migranata i tražitelja azila.

Drugog dana Konferencije, između ostalog, razgovaralo se o provedbi Revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa VII. Daytonskog mirovnog sporazuma. Istaknuto je da mjere, koje su predložene u Izvješću o realizaciji Revidirane strategije, zahtijevaju angažman većeg broja institucija s ciljem prevazilaženja postojećih izazova u osiguranju održivog povratka.

Odlučeno je da će, na osnovu stenograma sa Konferencije, na sjednici Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH biti predloženi zaključci, koji će biti upućeni Zastupničkom domu i Domu naroda PSBiH na usvajanje. Prijedlozi zaključaka jasno će definirati prioritete djelovanja nadležnih institucija za sljedeće jednogodišnje razdoblje, s rokovima i očekivanim rezultatima.

Kopirati
Drag cursor here to close