Valter brani Sarajevo

Bata Živojinović završio u bolnici

Vijesti / Flash | 29. 04. 2016. u 07:20 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velimir Bata Živojinović, veteran jugoslavenskog glumišta, prije nekoliko dana završio je ponovo u bolnici. Morao je, kako se navodi, hitno biti hospitaliziran zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Legendarni glumac će, kako piše Alo, najmanje sedam dana provesti u bolničkoj postelji, dok se ne urade sve potrebne analize. – Bata se već desetak dana ne osjeća dobro. Prije nekoliko dana mu je pozlilo, pa je Hitna pomoć došla po njega i odvezla ga u bolnicu.

Svi u kući su uznemireni, jer mu se stanje preko noći pogoršalo. Uskršnje praznike će, nažalost, provesti u bolnici, gdje će uz njega biti supruga Lula, ali i unuci – javlja izvor blizak porodici Živojinović. – Bata ima apartman u jednoj beogradskoj klinici. Iako doktori tvrde da mu je pozlilo zbog atmosferskog tlaka i vremenskih prilika koje mu ne prijaju, svi u porodici su zabrinuti, jer su svjesni da je njegov imunološki sistem toliko narušen da i prehlada može biti kobna.

Na filmskom platnu je debitirao 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare. Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslavenskih republika.

Jedan je od rodonačelnika takozvanog „Crnog talasa” u jugoslavenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina. Paralelno s njima, igrao je i u tzv. partizanskim filmovima u kojima se proslavio tokom 60-ih i 70-ih, a jedan od njih, Valter brani Sarajevo, mu je donio veliku popularnost u Kini. Osim glume, usporedno se bavio i politikom.

Od početka devedesetih godina bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na republičkim predsjedničkim izborima u Srbiji. Smatra se najvećim srpskim glumcem, sa najviše uloga.

Kopirati
Drag cursor here to close