Hrvatski Sabor

Poziv hrvatskim državljanima u BiH da se registriraju za izbore

Vijesti / Flash | 01. 08. 2016. u 19:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatskim državljanima koji žive na području Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je upućen poziv za registriranje za sudjelovanje na predstojećim izborima za Hrvatski sabor jer je to preduvjet za ostvarivanje njihova biračkog prava sukladno zakonskim odredbama koje predviđaju aktivnu registraciju birača.

Hrvatsko veleposlanstvo u BiH objavilo je javni poziv za registraciju birača bez prebivališta u Hrvatskoj podsjećajući kako će na teritoriju BiH glasovanje biti organizirano 10. i 11. rujna u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Zahtjevi se podnose osobno, putem pošte, telefaksa ili e-pošte.

U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev za aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta.

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti bez posredovanja.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati na području BiH, trebaju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u toj zemlji dostaviti zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji posjeduju ili su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati već će, po službenoj dužnosti, biti aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.

Ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Rok do kojeg birači mogu podnositi zahtjeve za upis, dopunu ili ispravak registra birača odnosno za završetak aktivne registracije istječe 31. kolovoza 2016. u 16 sati, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close