Banac

Povratak SAD-a u ključnom trenutku

Vijesti / Flash | 26. 11. 2015. u 09:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrsni poznavatelj geopolitičkih prilika na Balkanu, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te profesor emeritus na prestižnom američkom sveučilištu Yale Ivo Banac kazao je za „Dnevni avaz" da se posjetom američkog potpredsjednika Joe Bidena zagrebu Balkan vraća u fokus zanimanja SAD-a.

''Važno je da se američka administracija, upravo ova Obamina, na neki način vraća ili zapravo prvi put nastupa na našem prostoru. SAD su dugo vremena ignorirale ovaj prostor. To govori o tome da se mnogo suprotnosti nagomilalo i dobro je da je Biden došao i razgovarao s predsjednicima država u ovom dijelu svijeta, da će dati prijedloge i čuti naša razmišljanja'', naveo je Banac.

Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić za „Avaz" je kazao da su SAD imale neospornu ulogu u zaustavljanju rata i u uspostavi mira na Balkanu, posebno u BiH.

''Američka mirovna inicijativa počela je washingtonskim pregovorima pa nakon toga i Daytonskim sporazumom. SAD su izvjesno vrijeme bile odsutne s ovog prostora, jer im nije bio prioritetni interes. To je bio Bliski istok. Međutim, nova događanja, pojava ISIL-a, globalne prijetnje svijetu, terorizam i izbjeglička kriza su vratile interes SAD za ovaj prostor'', kazao je Granić. Upravo je posjeta Bidena, kaže Granić, dokaz da su SAD zainteresirane za ovaj prostor, za borbu protiv terorizma i za rješavanja izbjegličke krize, koji pogađaju regiju.

''Sigurno je da je stabilna i europski integrirana BiH interes SAD, dijalog Kosova i Srbije, Crna Gora u NATO-u, kao i ostale zemlje'', naveo je Granić.

Kada je u pitanju tema terorizma i radikalnih ideja, Granić navodi da je u tom smislu
tematski model integracije islamske zajednice u društvo.

''Hrvatski model je najbolji u Europi, tu se svi slažu i to je nešto što služi kao primjer. Njezini lideri su ljudi koji su duboko cijenjeni i koji vode islamsku zajednicu na način da su oni svojim djelovanjem doprinijeli kredibilitetu Hrvatske u svijetu. Tu je potrebna najuža sa-radnja obavještajnih službi. BiH je posebno osjetljiva na to jer ima radikalnih skupina koje su u posljednjih deset dana napora, vile dva teroristička incidenta'', zaključio je Granić.

Kopirati
Drag cursor here to close