Zatišje pred Buru?

Povlači se teško oružje: Ukrajina ostala bez 65 posto vojne tehnike

Vijesti / Svijet | 23. 09. 2014. u 08:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proruski pobunjenici su obznanili u utorak da su počeli povlačiti svoju artiljeriju na istoku Ukrajine, gdje je i ukrajinska vojska učinila isto, u skladu s onim što je dogovoreno na pregovorima u Minsku.

''Povukli smo našu artiljeriju u područja gdje su i redovne ukrajinske snage učinile isto. Na mjestima s kojih ukrajinska artiljerija nije povučena, nismo ni mi povukli našu'', rekao je ruskoj novinskoj agenciji Interfax Aleksandar Zaharčenko, premijer Narodne republike Donjeck koju su proglasili separatisti.

Lokalni ministar obrane, Vladimir Kononov, objavio je kako je milicija samoproglašene Narodne Republike Donjece, na istoku Ukrajine, počela povlačiti teško naoružanje.

"Ispunjavamo uvjete sporazuma i povlačimo tešku artiljeriju, za razliku od ukrajinske strane", rekao je Kononov, prenio je Itar-tas.

Ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko izjavio je jučer da su ukrajinske snage počele pripreme za povlačenje teškog naoružanja s linije fronta, odnosno 15 kilometara od naselja te da će teško naoružanje biti pomjereno u "druga područja", dok će vojnici ostati na položajima.

Podsjećamo, kontakt grupa za Ukrajinu usvojila je 20. rujna memorandum o primjeni sporazuma o prekidu vatre, koji je sklopljen u Minsku 5. rujna.

Memorandumom u pet točaka zabranjeno je korištenje svih vrsta vojne opreme. Primjenu memoranduma kontrolira Organizacija za europsku sigurnost i suradnju.

Inače, Ukrajina je u borbama na istoku zemlje izgubila oko 65 posto vojne tehnike.

Priznao je to ukrajinski predsjednik Petar Porošenko, koji je rekao kako je tijekom primirja vojska povukla postrojbe koje su se dugo nalazile na prvoj liniji fronta.

Porošenko je rekao kako je Ukrajina dobila od SAD svu neophodnu vojnu opremu.
Ruski vojni analitičari ocjenjuju da je Kijev pristao na primirje zbog fijaska vojne operacije na istoku i velikih gubitaka u tehnici i ljudstvu. Također, pojavio se i veliki broj dezertera.

Analitičari vjeruju da Ukrajina namjerava da nakon stanke i dobivanja američkog naoružanja nastavi ofanzivu na istoku zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close