Gafovi za start

Povjerenstvo o sukobu interesa: Nije ni počelo, a problemi na vidiku

Vijesti / Flash | 15. 04. 2014. u 19:43 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa konstituirana je u utorak u Sarajevu. Za predsjednika Povjerenstva izabran je izaslanik u Domu naroda PSBiH Halid Genjac, a za zamjenika predsjednika izaslanik u Zastupničkom domu PSBiH Lazar Prodanović.

Genjac je nakon konstitirajuće sjednice kazao novinarima da je pet mjeseci izgubljeno ''da se nitko u BiH nije bavio sukobom interesa''.

Zakonodavac je prilikom izrade zakona napravio jedan gaf, a to je da je previdio procedure koje trebaju da bi se donio jedan pravilnik.

To je, po njegovim riječima, posljedica prilično brzopletih rješenja u Zakonu o sukobu interesa koja su usvojena. Dodao je kako se moraju ostvariti uvjeti da se rješava sukob interesa u BiH.

Prijetnje ostavkom

Rekao je i kako postoji mogućnost, na osnovu današnjih odluka koje su donijeli, da se te pretpostavke osiguraju u sljedećih 15 do mjesec dana na način da zaposleni koji su se bavili time u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH taj posao u tom sektoru i dalje rade sve dok se ne steknu uslovi da pređu u Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Također, kazao je on, da za 15 dana usvoje Poslovnik i druge akte kao što je registar predmeta koji se vode o sukobu interesa i da nakon toga pristupe poslu.

''Ukoliko se pojave ponovo nepredviđene prepreke ili ukoliko se pojave možda i smišljenje prepreke, ja ću za narednih 15 do 20 dana razmisliti, te ukoliko takvih prepreka zaista bude, ja ću podnijeti ostavku u ovom povjerenstvu'', kazao je Genjac.

Već smo, naveo je on, pet mjeseci svjedoci svih problema koji su se pojavljivali.

''Kažem, ti problemi su nastali zbog toga što se nije razmišljalo kad je kreiran i usvajan zakon. Mi smo na to upozoravali. Danas smo ponudili rješenje za neka pitanja koja su dosad postojala i mislimo da je to rješivo'', kazao je Genjac.

Dodao je da to uključuje i volju svih subjekata koji su uključeni u ovaj proces: Parlamentarna skupština BiH, Agencija i Središnje izborno povjerenstvo.

Dvojnost funkcija

''Ukoliko primijetim da se na nekoj od ovih adresa pojavljuje svjesna opstrukcija ili možda namjera da se i dalje oteže s procesom, za 15 do mjesec dana podnijet ću ostavku u ovom povjerenstvu, jer moramo onda tragati za drugim rješenjima'', kazao je Genjac.

Dodao je da postoje rješenja koja bi održala proces. Po njegovim riječima, ako ovo Povjerenstvo ne bude moglo raditi taj svoj posao, izmjenama zakona se može osigurati da Središnje izborno povjerenstvo radi taj posao dok se ne stvore uvjeti za rad ovog Povjerenstva.

''Prva stepenica koja se pojavljuje vezana za izbore i vezana za institut sukoba interesa je nakon izbora kad se svi izabrani, pa čak i imenovani moraju izjasniti u pogledu dvojnosti funkcija, koju funkciju prihvaćaju i to se upravo provodi pod ovim institutom'', kazao je Genjac.

Član Povjerenstva, koji je i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Sead Lisak kazao je novinarima da je danas potpisan sporazum sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH o preuzimanju uposlenih koji su do sada radili u Odsjelu za sukob interesa, a to je osam izvršitelja.

''...praktično nemamo koga da rješava probleme sukoba interesa...''

''Ali, jedan preduvjet da bi ti ljudi fizički prešli u Agenciju jeste usvajanje pravilnika o unutarnjoj organizaciji Agencije. Mi smo od početka usvajanja ovog zakona poduzeli sve što je do nas da bi se usvojio pravilnik'', kazao je Lisak.

Gaf

Prvo su, dodao je, morali pribaviti mišljenje Ministarstva pravde vezano za opis poslova za te nove izvršitelje, potom su načinili pravilnik o unutarnjoj organizaciji.

''Trenutno je pravilnik na mišljenju u Ministarstvu pravde i Ministarstvu financija. Dobili smo pozitivno mišljenje od Ureda za zakonodavstvo. Kada dobijemo pozitivna mišljenja od Ministarstva pravde i Ministarstva financija i trezora taj pravilnik ide na Vijeće ministara na suglasnost'', kazao je Lisak.

Naveo je da je danas obavijestio članove ove Komisije kakva je procedura, ''da je zapravo zakonodavac prilikom izrade zakona napravio jedan gaf, a to je da je previdio procedure koje trebaju da bi se donio jedan pravilnik''.

''Nemojte zanemariti činjenicu da prethodni, prvi pravilnik, usvajanje njegovo je trajalo sedam mjeseci. Dakle u 60 dana bilo je nelogično da se uopće može pristupiti izmjenama i dopunama Pravilnika'', kazao je Lisak.

Naveo je kako očekuje jednu ozbiljnost „obzirom u kakvoj se trenutno situaciji nalazimo, a to je da praktično nemamo koga da rješava probleme sukoba interesa“.

Zamjenik predsjednika Komisije Lazar Prodanović je kazao novinarima da je dogovoreno da se u narednih 15 dana, u skladu sa Zakonom, održi nova sjednica Komisije na kojoj će se usvojiti poslovnik o radu.

''Dogovorili smo se da nam nakon usvajanja poslovnika budu dostavljeni predmeti koji su u tijeku obrade, koji su već rađeni pri Središnjem izbornom povjerenstvu. Njih ima nešto više od 200'', kazao je Prodanović.

Kopirati
Drag cursor here to close