potvrđeno

Povećava se naknada za rodilje u HNŽ-u: 800 KM u sedam rata

Vijesti / Flash | 20. 04. 2015. u 08:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rodiljske naknade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji uskoro će biti povećane s 400 na 800 maraka. Dinamika isplate bi trebala biti organizirana tako da se rodiljama isplati 200 maraka prvi mjesec, a idućih šest mjeseci da se uplaćuje po 100 maraka. Ova promjena bi trebala biti prihvaćena odmah nakon formiranja nove Vlade HNŽ-a, a informaciju je potvrdio Večernjem listu dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

Pozitivni pomaci

''Uštedama koje smo napravili u proračunu za ovu godinu osigurali smo dovoljno sredstava da možemo konačno u županiji povećati rodiljske naknade. Također, ovo je prvi pokazatelj kako će nova vlast funkcionirati iduće četiri godine. Nadamo se kako će se dodatnim uštedama u proračunu i jačanjem prihodovne strane proračuna HNŽ-a stvoriti uvjeti da uskoro ponovno povećamo iznos naknada za rodilje'', rekao je dopredsjednik Martinović za Večernji list.

Martinović je poručio kako su svjesni da ni ovaj iznos nije dovoljan, ali su rekli kako nastavljaju s aktivnostima koje bi trebale dovesti do novog poboljšanja statusa rodilja u HNŽ-u.

''Novac od ušteda ne ide samo prema ovoj kategoriji. Osigurano je više novca za obnovu škola i školskih dvorana, za visokoobrazovne institucije, zdravstvo, braniteljsku populaciju. Skupština HNŽ-a će s novom županijskom Vladom nastaviti raditi na programu ušteda kako bi se što više novca osiguralo za spomenute kategorije'', naglasio je Martinović.

I mandatar za sastav Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg je u svojim izjavama naglašavao kako je prioritet nove Vlade osiguranje financijske stabilnosti županije rastom prihodovne strane proračuna, ali i uštedama na materijalnim i brojnim drugim troškovima, administraciji itd.

Pitanje administracije

Također, naglašeno je kako spomenute uštede ne znače kako će doći do smanjivanja plaće proračunskim korisnicima, ali su i poručili kako su izmjenama proračuna spriječili povećanje broja zaposlenika u županijskim institucijama.

''U administraciji su samo moguće preraspodjele ljudi kako bi se dobio prostor za nove projekte koji će pojačati prihodovnu stranu proračuna. Neće biti smanjivanja plaća, ali neće biti ni povećanja administracije. Novac će biti usmjeravan prema kategorijama i institucijama koje su zaista u potrebi'', zaključeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close