Izetbegović

Potvrđeno: BiH ide u reviziju presude

Vijesti / Flash | 17. 02. 2017. u 16:45 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH izjavio je da će idućeg tjedna BiH predati zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije a u vezi njene odgovornosti za počinjenje genocida u proteklom ratu.

Ovo je priopćeno nakon sastanka na kojem je dobivena podrška konsenzusom pravnih stručnjaka, predstavnika opozicijskih stranaka, predstavnika vlasti, akademika i nevladinih organizacija.

“Oni koji tvrde da se radi vaninstitucionalno to nije točno”, kazao je Izetbegović, dodavši da je zahtjev za reviziju uradio eminentan pravni tim stručnjaka.

Prema njegovim riječima, zahtjev za reviziju izazvat će političku krizu, ali bi odustajanje nanijelo štetu dignitetu žrtava i naroda.

“Ovaj zahtjev ne oduzima ničije vitalno pravo a revizija je naše pravo za istinom koja treba svakome, pa čak i onima koji se odupiru”, kazao je Izetbegović.



Sakib Softić, kako je kazao Izetbegović radi po ovlaštenju Predsjedništva BiH od 2002. godine i u svom radu ima bezrezervnu podršku. Kada su u pitanju novi dokazi, koji su uvjet za podnošenje zahtjeva za reviziju, Izetbegović je kazao da će to biti javno kad se prihvati zahtjev za reviziju.

“Mi imamo nove argumente koji su dolazili kroz vrijeme i proces Ratku Mladiću”, kazao je Izetbegović, dodavši da se sa zahtjevom čekalo jer se “mozaik sklapao dugo”.

Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava je kazao da daje podršku zahtjevu za reviziju presude protiv Srbije.

Sastanak je organizirao u Sarajevu Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog humanitarnog prava Univerziteta u Sarajevu sa Fondaciom „Pravda za BiH“.

BiH je podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu 1993. godine.
Međunarodni sud pravde je 26. veljače 2007. godine oslobodio Srbiju krivnje za izvršenje, pomaganje i poticanje genocida počinjenog u BiH tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

Sud u Haagu je zaključio da su zločini koji su počinjeni u BiH tijekom rata bili brojni i široko rasprostranjeni, ali da se nije dogodio genocid, osim u Srebrenici. Presudom je utvrđeno da je Srbija kriva što nije spriječila genocid u Srebrenici.

Deset godina kasnije postoji mogućnost revizije presude ali ukoliko su se u međuvremenu pojavili dokazi koji nisu bili predmet suđenja.

U medijima u BiH pojavile su se razne spekulacije kada je u pitanju podnošenje revizije presude od toga da li pravni agent BiH Sakib Softić može zastupati BiH u reviziji, kao i to da li postoje novi dokazi ili ne.
Politički predstavnici srpskih stranaka koji su zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH su odbili doći na zakazanu sjednicu. Negodovanje zbog mogućnosti revizije dolazi i od političara iz Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close