Egipatski sud

Potvrđena smrtna kazna za Muhameda Mursija

Vijesti / Flash | 16. 06. 2015. u 13:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatski sud potvrdio je u utorak smrtnu kaznu koju je dosudio prije mjesec dana bivšem islamističkom predsjedniku Muhamedu Mursiju , kojega je vojska svrgnula 2013., jer je pobjegao iz zatvora u pobuni 2011. i planirao napade.

Nešto ranije isti je sud osudio Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika u Egiptu, na doživotni zatvor zbog »špijunaže«. U prvom suđenju 21. ožujka već je dobio 20 godina zatvora zbog poticanja na nasilje protiv prosvjednika 2012. Smrtna kazna u tom trećem suđenju potvrđena je nakon što je sud dobio neobvezujuće mišljenje egipatskog muftije.

Na presude s prva tri suđenja, od pet namjeravanih, protiv Mursija, izrečene u prvoj instanci Mursi se može žaliti.

Sud u Kairu koji se nalazi u središtu policijske akademije pod visokim nadzorom osudio je Mursija jer je pobjegao iz zatvora u narodnom revoltu u siječnju i veljači 2011. kojim je okončano 30 godina predsjedavanja Hosnija Mubaraka, ali i jer je »planirao napade na državu« uz suradnju palestinskog Hamasa i libanonskog Hezbolaha.

U suđenju za špijunažu koji je Mursiju priskrbio doživotni zatvor, u stvarnosti zapravo najviše 25 godina zatvora u Egiptu, sud je potvrdio smrtne kazne izrečene 16. svibnja protiv 16 osoba, od kojih dvojice visokih čelnika Mursijeva Muslimanskog bratstva.
Još 16 osoba, među kojima vrhovni vođa Muslimanskog bratstva Muhamed Badie i bivši predsjednik parlamenta Saad al-Katatni, dobilo je doživotne zatvorske kazne koje odgovaraju 15 godina zatvora u Egiptu. Druga dvojica su osuđena na sedam godina zatvora. Badie je također osuđen na smrt u suđenju za »špijunažu«.

Kopirati
Drag cursor here to close