Sud BiH

Potvrđena optužnica Zlatanu Jeliću za ratni zločin na području Mostara

Vijesti / Flash | 23. 05. 2016. u 12:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7. siječnja optužnicu koja optuženog Zlatana Jelića tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti, priopćeno je danas iz tog suda.

U optužnici se navodi da je optuženi Zlatan Jelić, od svibnja 1993. do početka ožujka 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1.djelatne bojne Vojne policije HVO, te zapovjednika 1. lakojurišne bojne Vojne policije HVO i zapovjednika Obrane grada Mostara koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području grada Mostara, sudjelovao u organiziranju i izvršenju širokog i sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar u cilju realizacije strateških ciljeva hrvatskog naroda, i to: etničkim čišćenjem, protupravnim lišenjem slobode muškaraca i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem muškaraca na prinudne radove na liniji fronta i u živi štit, te prisilnim progonom i premještanjem žena, djece i starih na teritoriju pod kontrolom ARBiH.

Jelić boravi u Hrvatskoj, a optužnicu protiv njega Tužiteljstvo BiH je podignulo potkraj 2015. U priopćenju Suda BiH stoji kako je ona potvrđena još 7. siječnja, no objava te odluke, kako je pojašnjeno Hini, čekala je do danas sve dok u sudu u Sarajevu nisu dobili potvrdu da ju je zaprimio Jelić odnosno njegov odvjetnik.

Jelić živi u Hrvatskoj, a u Tužiteljstvu BiH ga tretiraju kao bjegunca iako je on takvu tvrdnju odlučno zanijekao.

"Ja sam umirovljeni general Hrvatske vojske, imam državljanstvo Hrvatske i prebivalište u Hrvatskoj. Nikad nisam bio u bijegu jer nemam od čega i koga bježati", izjavio je Jelić u prosincu 2015. nakon podizanja optužnice.

Tada je najavio kako će, bude li optužnica potvrđena i postane pravomoćna, ustrajati na tome da sudski predmet preuzme pravosuđe u Hrvatskoj izrazivši uvjerenje kako će po svim točkama dokazati neutemeljenost optužnice i kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret.

Kopirati
Drag cursor here to close