Sud BiH

Potvrđena optužnica u predmetu Kemal Čaušević i drugi

Vijesti / Flash | 06. 04. 2017. u 13:41 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu s rješenjem Suda BiH od 8. ožujka koje je postalo pravosnažno 9. ožujka, potvrđena je optužnica u odnosu na optužene Kemala Čaušević i Sedineta Karića, na način da je potvrđena točka 1. u odnosu na Čauševića i Karića, točka 2. i 3. u odnosu na Čaušević, dok je točka 1. optužnice odbijena u odnosu na Nesa Sadikovića.

Točka 1. optužnice tereti optuženog Kemala Čauševića da je počinio kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217.stav 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, točka 2. kazneno djelo pranje novca iz članka 209, stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ BiH i točka 3. kazneno djelo zloupotreba službenog položaja iz članka 220. stav 3. u vezi sa stavom 1 KZ BiH, sve u vezi sa člankom 53. Kaznenog zakona BiH.

Točka 1. optužnice tereti optuženog Sedineta Karića za kazneno djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. stav 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Pod točkom 1. optužnica navodi da je optuženi Kemal Čaušević, kao službena osoba zahtijevao dar da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti, a optuženi Sedinet Karić službenoj osobi u institucijama BiH učinio dar da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smjela izvšiti, na način da je optuženi Karić, kao vlasnik firme Obitex d.o.o. Srebrenik i KS Obitex d.o.o. Laktaši predavao novčane iznose optuženom Čauševiću za uvoz tekstila po broju uvezenih kamiona u razdoblju od 2007. godine do veljače 2011. godine, te za navedeno razdoblje predao novac u ukupnom iznosu od 425.000,00 KM u zamjenu za favoriziranje firme kao uvoznika tekstila kroz poslovanje Uprave za neizravno oporezivanje BiH i odlukama optuženog Čauševića, kao direktora UNO BiH.

Pod točkom 2. optužnica navodi da je optuženi Čaušević od studenog 2004. do kraja 2012. godine, novac za koji je znao da potiče iz kaznenih djela upotrijebio tako što je u cilju prikrivanja stvarnog porijekla novca isti stavio u legalne tokove na način da je kupovao nekretnine u iznosu od najmanje 1.261.760.43 KM.

Pod točkom 3. u optužnici se navodi da je optuženi Čaušević, nakon što je završen postupak za međunarodnu konkurenciju i prikupljanje ponuda za vršenje usluga tiskanja poreznih markica na vrijednosnom papiru sa zaštitom, prekoračio svoje ovlasti i odlučujući izvan nadležnosti svog rada pravnoj osobi Glas Srpski – Grafika A.D. Banja Luka pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000,00 KM, čime je za navedeni iznos oštetio proračun institucija Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close