Centralna banka

Potvrđena krađa 600.000 KM, ali se ne zna kako

Vijesti / Flash | 17. 12. 2014. u 20:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Detaljnom izvanrednom kontrolom cjelokupnog stanja trezora, preliminarno je potvrđen manjak od 600.000 KM u izdvojenom trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke BiH, kako je Centralna banka prvobitno i objavila.

Naime, Centralna banka BiH je tijekom interne kontrole, 8. prosinca ove godine utvrdila manjak od 600.000 KM u izdvojenom trezoru Glavne jedinice CBBiH Sarajevo, te isti dan slučaj prijavila nadležnim organima, utvrdila mogućeg počinitelja i pozvala policijske i druge organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima.

I pored postavljenih internih kontrola, većeg broja pregleda trezora tijekom 2014. godine i uspostavljenog video-nadzora, došlo je do ovog kaznenog djela koje je počinitelj i priznao.

Trenutno se, priopćeno je iz Centralne banke BiH, vrši analiza svih procedura kako bi bili utvrđeni kritični trenutci u kojima je službenik prekršio interna pravila.

Nedžad Bajraktarević, službenik koji je počinio i priznao navedeno djelo, primljen je u stalni radni odnos u Centralnu banku BiH 2001. godine putem javnog oglasa, ispunjavao je uvjete i prošao psihofizičke provjere. Tijekom 2004. godine, premješten je u trezor Glavne jedinice Sarajevo.

Tijekom posljednih godina i redovnih sistematskih pregleda, ovom službeniku nije utvrđen nedostatak sposobnosti za rad na radnom mjestu niti je bilo prijava za kršenje internih pravila i discipline.

U okviru mjera koje se poduzimaju, suspendirano je devet službenika Glavne jedinice Sarajevo, koja je izdvojena organizacijski, kao i njezin trezor.

Suspenzija je provedena zbog provjere cijelog lanca sustava rada s gotovinom, kako bi bili utvrđeni eventualni propusti u sustavu suključarstva i video-nadzora ili drugih internih procedura, te će po okončanju postupka, svi koji nisu doprinijeli ovom događaju, biti vraćeni u redovan status.

Ukoliko istraga pokaže kako je neki službenik činjenjem ili nečinjenjem omogućio da se kazneno djelo dogodi, bit će poduzete adekvatne mjere u skladu s internim aktima Centralne banke BiH.

Uzimajući u obzir da su Centralna banka BiH i novac u trezoru osigurani, Centralna banka BiH će uputiti imovinsko-pravni zahtjev za nadoknadu štete.

Upravno vijeće i Revizorski komitet Centralne banke upoznati su o ovom događaju i poduzetim aktivnostima, a informisani su svi nadležni organi u BiH.

Kako se tijekom istrage budu otkrivale nove činjenice, Centralna banka će na odgovarajući način o tome informirati javnost.

''U interesu istrage, Centralna banka BiH u ovom trenutku nije u mogućnosti dati druge detalje u vezi s ovim slučajem'', priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke.

Kopirati
Drag cursor here to close