Jednakost za sve

Potrebno ukinuti diskriminaciju neratnih invalida

Vijesti / Flash | 16. 05. 2017. u 12:21 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni su primjeri diskriminacije osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, a porazna je činjenica da u sustavu socijalne zaštite u Federaciji BiH postoji neposredna diskriminacija utvrđena zakonom – diskriminacija po osnovi uzroka invalidnosti.

Rečeno je to na okruglom stolu "Preporuke za dosljednu primjenu Zakona o zabrani diskriminacije BiH u oblasti invaliditeta u FBiH", održanom u utorak u Mostaru.

Okrugli stol dio je zagovaračke kampanje, koju financira USAID i Fond za otvoreno društvo BiH, čiji je ciljem implementacija Zakona o zabrani diskriminacije BiH kroz otklanjanje diskriminacije unutar populacije osoba s invaliditetom po osnovi uzroka invaliditeta.

Konzultant nevladina organizacije Fondacija za socijalno uključivanje (FSU) u Bosni i Hercegovini u BiH Željko Papić kazao je kako se diskriminacija, općenito, ispoljava u nejednakom tretmanu pri zapošljavanju, nejednakom pristupu različitim uslugama (obrazovnim, zdravstvenim), nejednakom tretmanu u garantiranju i zaštiti prava.

Kada je u pitanju problem diskriminacije neratnih invalida, on je naveo podatak da visina osobne invalidnine, naknade za tuđu njegu i pomoć i ortopedski dodatak za tu kategoriju stanovništva iznosi 402 marke, dok ratni vojni invalid za te tri kategorije dobiva 1903 marke.

"Nije nam cilj da na bilo koji način materijalno ugrozimo ratne vojne invalide. Cilj je da nema razlike po osnovu uzroka invaliditeta, a da se formira poseban izvanproračunski fond kroz koji bi se ratnim vojnim invalidima isplaćivao neki vid braniteljske naknade" istaknuo je Papić.

Zamjenik federalnog ministra rada i socijalne politike Dobrica Jonjić rekao je kako Federalno ministarstvo rada i socijalne politike radi na osmišljavanju koraka kako bi se taj problem u dogledno vrijeme riješio.

Po njegovim riječima, prvi korak je usvajanja jedinstvene liste invaliditeta po kojoj bi se ocjenjivale sve osobe s invaliditetom u Federaciji BiH, bez obzira na način nastanka invaliditeta.

"Dokument je urađen i već je godina dana na Institutu za medicinsko vještačenje. Federalni ministar branitelja nije dao suglasnost na taj dokument. Ovih danas s ministrom branitelja intenzivno se pregovara i nadamo se da će dokument biti usvojen vrlo brzo" kazao je Jonjić.

Sljedeći korak, dodao je Jonjić, je izrada i usvajanje zakona o temeljnim načelima i okvirima materijalne potpore koji bi nametnuo ista pravila, kako prilikom ocjenjivanja, tako i prilikom ostvarenja prava i za braniteljsku populaciju i za neratne invalide.

"Nama je cilj izjednačiti ljude, a ne nekoga oštetiti. Država je dužna braniteljskoj populaciji zahvaliti na drugi način, a mi predlažemo braniteljski dodatak" kazao je Jonjić.

Dodao je kako je to pitanje ključno i za proces europskih integracija Bosne i Hercegovine, jer se radi o pitanju ljudskih prvaka koji su temelje Europske unije.

Okrugli stol u Mostaru realiziran je u okviru programa "Jednakost za sve - Koalicija organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije".

Kopirati
Drag cursor here to close