Cvijanović

Potreban učinkovit mehanizam koordinacije i pravni ambijent

Vijesti / Flash | 07. 04. 2016. u 12:53 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović razgovarala je danas s izaslanstvom Sekretarijata Vijeća Europe o suradnji i koordinaciji između entiteta u primjeni Reformske agende i definiranju mehanizma koordinacije.

Cvijanović je rekla da je Vlada usvojila Izvještaj o realizaciji Akcijskog plana RS-a za provođenje Reformske agende, te da Agenda i Akcijski plan RS-a predviđaju provođenje aktivnosti u šest oblasti. Istaknula je da Vlada RS-a predano radi na Reformskoj agendi, te da od aktivnosti svih razina vlasti u BiH na njenoj realizaciji zavisi kolektivni uspjeh, priopćeno je iz entitetske vlade.

Entitetska premijerka je dodala da se najveći dio reformskog posla odvija na razini entiteta, ocijenivši da je izuzetno važno što vlade Republike Srpske i Federacije BiH dobro surađuju, zajednički utvrđuju prioritete i rade na harmonizaciji entitetskih propisa u cilju stvaranja boljeg poslovnog i općeg ambijenta.

Na sastanku je ukazano na neophodnost što hitnijeg usvajanja konačnog mehanizma koordinacije, reforme pravosudnog sustava, kao preduvjeta za dalje kretanje BiH ka EU integracijama.

Cvijanović je istaknula da je proces integracija kompleksan, ali da se, ako se donese adekvatan mehanizam koordinacije koji verificira ustavnu strukturu i koji je prihvatljiv za sve, može govoriti o organiziranom kretanju ka EU, a u okviru toga o organiziranom stvaranju pravnog ambijenta.

Europski put, kako je istaknula, podrazumijeva adekvatnu koordinaciju, korelaciju i interakciju različitih razina vlasti, koje raspolažu različitim ovlaštenjima u procesu europskih integracija. Izaslanstva Sekretarijata Vijeća Europe boravi u BiH u monitoring misiji radi pripreme izvještaja Vijeća Europe za BiH. Sastanku je prisustvovala ministarka lokalne uprave i samouprave RS-a Lejla Rešić.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Mennom Snelom o konkretnim mjerama i aktivnostima koje treba preduzeti s ciljem zaključenja novog aranžmana s MMF-om.

Bilo je riječi o ključnim politikama i reformama u Republici Srpskoj i BiH, priopćeno je iz entitetske vlade.

Tijekom sastanka, kojem je prisustvovao i ministar finacija Republike Srpske Zoran Tegeltija, dogovoren je nastavak razgovora s predstavnicima ove financijske institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close