neviđene mjere sigurnosti

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden doputovao u Zagreb na sastanak Brdo-Brijuni

Vijesti / Flash | 25. 11. 2015. u 09:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden doputovao je jutros u Zagreb gdje će se danas održati Izvanredni sastanak na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni, inicijative koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju, javlja Anadolija.

Američki potpredsjednik je na zagrebački aerodrom sletio u avionu "Air Force 2". U hrvatskoj delegaciji koja je dočekala Bidena su bili Josip Buljević, savjetnik predsjednice Hrvatske za nacionalnu sigurnost, Dario Mihelin, savjetnik za vanjsku politiku, i suprug Kolinde Grabar-Kitarović Jakov.

Potpredsjednik Biden najviši je dužnosnik SAD-a koji sudjeluje u nekoj regionalnoj inicijativi otkad je Barack Obama na čelu te zemlje, a povodom njegovog dolaska u Zagrebu vladaju dosad najveće mjere osiguranja.

Zbog nedavnih događaja u Francuskoj, iz Ravnateljstva policije Hrvatske najavljen je niz sigurnosnih mjera vezanih uz dolazak petnaestak stranih delegacija, na summit koji će biti održan na Pantovčaku, u uredu predsjednice Hrvatske.

U okviru tih mjera policija je zatvorila sav promet na dionici ceste kojom se kreće američko izaslanstvo i potpredsjednik Joe Biden.

Kako je najavljeno, prije početka summita potpredsjednika SAD-a dočekat će u Banskim dvorima premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Zagreb je jutros bio stvarno siguran grad :)

Posted by HRT Vijesti on Wednesday, November 25, 2015

Summitu, koji se održava na inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Slovenije Boruta Pahora, osim Bidena, nazočit će svi čelnici zemalja Jugoistočne Europe, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Izvanredni regionalni sastanak procesa Brdo-Brijuni će biti svojevrsni dijalog Jugoistočne Europe, Europske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o jačanju stabilnosti, sigurnosti i blagostanja Jugoistočne Europe uz potporu EU i SAD-a, doznaje se u uredu hrvatske predsjednice.

Na sastanku će se razgovarati o unaprjeđenju i podupiranju europskih i euroatlantskih integracijskih procesa država uključenih u Proces Brdo-Brijuni te o globalnim sigurnosnim izazovima s kojima se susreće cijela Europa posebno nakon nedavnih napada u Parizu.

Kopirati
Drag cursor here to close